Το χαμένο νόημα

Παντού γύρω μαθηματικά. Συν, πλην, δια, επί. Η ζωή σε κομπιουτεράκι. Ελεύθερος χρόνος αν δουλεύεις δεν υπάρχει πραγματικά και εφόσον υπάρχει δεν εξασφαλίζει ποιοτική διαβίωση. Άσε που όπως αναφέρουν οι κυνικοί “όλα έχουν την τιμή τους”. Αν θες κάτι πολύ πρέπει να κοπιάσεις για να το αποκτήσεις. Φαίνεται δίκαιο, αρκεί να έχεις διάθεση να θυσιάσεις την ελευθερία σου.

Ουδέν κακό αμιγές καλού λέει η λαϊκή ρήση, που ποτέ δεν μου άρεσε, γιατί εξισώνει καταστάσεις. Παίρνεις να φας μια σοκολάτα, αλλά δεν σκέφτεσαι πως για να φτιαχτεί δούλεψαν – ενδεχομένως – μικρά παιδιά σε φυτείες με κακάο, παιδιά που αγοράστηκαν από τους γονείς τους και κακοποιούνται. Αγοράζεις κινέζικα παπούτσια γιατί σου έρχονται – θεωρητικά – πιο φθηνά, αλλά αγνοείς τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης κάτω από τις οποίες παράγονται. Αυτό το σύστημα είναι χτισμένο πάνω στην απάνθρωπη εκμετάλλευση και τον ανταγωνισμό.

Aν έχεις χρήματα στην τσέπη θεωρείσαι “καλύτερος” του άλλου που δεν έχει, γιατί η πρώτη αξία στην κλίμακα του συστήματος είναι το χρήμα. Το ανταγωνιστικό μοντέλο σκέψης σε βάζει στην διαδικασία να ζηλεύεις τον άλλον και να προσπαθείς να τον σαμποτάρεις στο να αποκτήσει αυτά που θεωρούνται σημαντικά, ώστε να διατηρηθείς στο όποιο σκαλοπάτι σου.

Kανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ευτυχία και την επιτυχία. Η οικονομία έχει μετατραπεί σε επιστήμη και κατά το δόγμα Φρήντμαν, τα οικονομικά αντιμετωπίζονται ως φυσικά φαινόμενα, αποκρύπτοντας εσκεμμένα τις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και τις πολιτικές που τα σχεδιάζουν. Στην παγερή λογική της μαθηματικοποίησης της ζωής (χαρακτηριστικό του νεοφιλελευθερισμού) οι αριθμοί δεν ωφελούνται από την Ζωή. Η Φύση θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Όλα πρέπει να υποταχθούν στα λογιστικά. Και κάπου εκεί χάνεται το νόημα, αφού τον θάνατο δεν τον γλιτώνει κανείς.

This entry was posted in Society and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s