Ελληνο-Γκαπικό ερμηνευτικό λεξικό

Τα σαρδάμ δεν είναι πάντα αθώα. Ιδίως τα σαρδάμ των πολιτικών. Τις περισσότερες φορές πίσω από το σαρδάμ ενός πολιτικού κρύβεται μία βαθύτερη σκέψη του, κρύβεται δηλαδή η αλήθεια. Συνήθως όλοι μας μένουμε στην επιφανειακή φαιδρότητα των σαρδάμ και τα προσπερνάμε χαμογελώντας. Σ’ αυτό το άρθρο (έργο σε διαρκή εξέλιξη) θα συλλέξουμε τα πιο χαρακτηριστικά σαρδάμ του Γ. Α. Παπανδρέου και θα αποκαλύψουμε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτά. “In the mind of G.A.P” λοιπόν ή με άλλα λόγια “γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει”.

Ξεκινάω  το Ελληνο-Γκαπικό ερμηνευτικό λεξικό με λίγα σαρδάμ του Γ.Α.Π που έχω πρόχειρα στο μυαλό μου.

“Αξιόπουστα” : (Λέξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αντί της λέξης “αξιόπιστα”).
Τι είχε πραγματικά στο μυαλό του: Είμαστε άξιοι και ικανοί να κάνουμε οποιαδήποτε πουστιά σε βάρος του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό είμαστε αξιόπουστοι.

“Έλλειμμες” : ( την χρησιμοποίησε αντί της λέξης Έλληνες).
Τι σκεφτόταν πραγματικά: Εκεί που θα εκτοξεύσουμε το έλλειμμα της Ελλάδας, οι φουκαράδες που θα μείνουν σ’ αυτήν δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες αλλά Έλλειμμες.  Τό’πιασες το αστείο Άνκελα;

“Μουνόδρομος” : (λέξη που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την αναγκαιότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του).
Βαθύτερη σκέψη:  Μεγάλε τα κάναμε μουνί καπέλο (pussy hat)  με το ΔΝΤ και την τρόϊκα.  Πού θα μας βγάλει αυτός ο δρόμος;  Μήπως να τα μαζέψω και να πάρω δρόμο;

“Στις κάλτσες”: (προεκλογική φράση, προτροπή στους ψηφοφόρους του πασόκ να προσέλθουν όλοι στις “κάλπες”)
Κρυμμένο νόημα: Στις κάλτσες!Κρύψτε τα ευρώ σας στις κάλτσες. Ερχόμαστε κουφάλες!

Μηδέν εις το πηλήκιο”: (Φράση που ξεστόμισε στην Κοζάνη τον Σεπτέμβρη του 2009, για να χαρακτηρίσει την αναποτελεσματικότητα των αντιπάλων του)
Ναι! Έκανε λάθος ακόμα και στην φράση “μηδέν εις το πηλίκο” που χρησιμοποιούν μαθητές δημοτικού στην πράξη της διαίρεσης, μπερδεύοντας το αποτέλεσμα της διαίρεσης- πηλίκο με το στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής- πηλήκιο.
Τι είχε στο μυαλό του: Χμ… Μηδέν εις το πηλίκιο. Κάθε ερμηνεία δεκτή.
Ο Χρ. Γιανναράς πάντως είχε γράψει εύστοχα τότε:

Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο» (…) Δεν φταίει που είναι ανελλήνιστος ο μεθοδικά κατασκευασμένος «ηγέτης». Δεν είχε παιδικά βιώματα πατρίδας στην Ελλάδα ούτε γλώσσα μητρική τα ελληνικά. Το κρίμα και η ιστορική ευθύνη είναι των παραιτημένων από τη σκέψη και την κρίση τους ψηφοφόρων.

“Κυβερνητικές γυναικολογίες”: (αντί για “κυβερνητικές γενικολογίες”! )
Το απόκρυφο μήνυμα του… εξαποδώΕλλειμίδες και Έλλειμες (βλέπε: Έλλειμες), ανεξαρτήτως φύλου, μετά από κάθε κυβερνητική εξαγγελία για νέα μέτρα θα πρέπει να περνάτε από γυναικολόγο για να διαπιστώσετε αν μείνατε έγκυοι. Σας πηδάμε που σας πηδάμε, μη σας γκαστρώσουμε κιόλας.

“Καλή Ανάσταση” (θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι σαρδάμ αλλά ευχή. Μόνο που είναι άκαιρη ευχή. Ο Γ.Α.Π ευχήθηκε “Καλή Ανάσταση” στον ελληνικό λαό, την Κυριακή του Πάσχα, μια ολόκληρη μέρα δηλαδή μετά την Ανάσταση. Επομένως είναι σαρδαμο-ευχή. Είναι σαν να εύχεσαι σε νεόνυμφους “και του χρόνου” ή σε κηδεία να λες στους τεθλιμμένους συγγενείς “και στα δικά σας”).
Ποια είναι όμως η κρυμμένη αλήθεια της φράσης αυτής: Αν ο Χριστός έμεινε στον τάφο 3 μέρες και μετά αναστήθηκε, εσείς με τον Γολγοθά που σας ετοιμάζουμε θα μείνετε θαμμένοι για 30 χρόνια. Επομένως “καλή ανάσταση” ελληνικέ λαέ, αλλά μέχρι τότε θα ήθελα “άκρα του τάφου σιωπή”.

από Allu Fun Marx

This entry was posted in Fun and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s