Codex Alimentarius – Διατροφικός Κώδικας

Τα γεγονότα προχωρούν με τρομερή ταχύτητα δίχως να μας αφήνουν περιθώρια για αδράνεια. Όσο οι αλήτες τηλεκανίβαλοι, κάνουν προπαγάνδα κρατώντας μας υπνωτισμένους, κάποιοι σχεδιάζουν το μέλλον μας αθόρυβα. Στείλτε παντού το παρόν άρθρο, όσο είναι νωρίς. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο!

Εάν υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον άνθρωπο, αυτό είναι η ίδια του η τροφή, το αγαθό με το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του.

Πίσω απ’ τον περίφημο διατροφικό κώδικα κρύβεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κώδικας ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου και δημιουργήθηκε η επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ’ τον κώδικα, επιτροπή η οποία υπάγεται στον Ο.Η.Ε. …

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Η ιστορία του Codex Alimentarius αρχίζει το 1893 στην Αυστροουγγαρία. Αιτία ήταν τα προβληματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς έως το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία.

Ο κώδικας όμως δεν ξεχάστηκε. Χρόνια αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή. Ιθύνων νους της νέας ιδέας ήταν ο Fritz derMeer. Πρόεδρος της εταιρίας I.G.FARBEN (δείτε σχετικά με την εταιρία και εδώ Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό). Η εταιρία I.G.FARBEN κατασκεύαζε όπλα, πυρομαχικά για το ναζιστικό στρατό καθώς και ειδικό το αέριο μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων.

Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε. Λίγους μήνες μετά πρότεινε την επαναφορά του κώδικα Alimentarius ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής. Ο ΟΗΕ με απόφαση του, το 1962 ενεργοποιεί ξανά τον κώδικα με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών. Η “φονική” εταιρία του δεν εξαφανίστηκε, αλλά διασπάστηκε σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: τις πολύ γνωστές Bayer, Hoechst και Basf!

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (USA: Νόμος S-510)

Το θέμα δε θα ήταν φοβερό αν ο κώδικας όντως ακολουθούσε την αρχική του λογική. Ο κώδικας αναγράφει πλέον μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται και ορίζει αυτομάτως παράνομη κάθε παρέκκλιση απ’ τα επιτρεπόμενα.

Έως και σήμερα η υιοθέτηση όλων των διατάξεων του κώδικα δεν ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη. Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της επιτροπής, οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του κώδικα γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

Κάθε χώρα που θα υποδεχτεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με κανένα τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών.

Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει. Επίσης η χώρα εκείνη δε θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής.

Στην Ελλάδα εισάγουμε το 60% της διατροφής μας. Μια αντίσταση λοιπόν στον κώδικα θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Λύση υπάρχει αν αξιοποιήσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα εξασφάλισης και διαβίωσης του αγρότη κι έτσι η γη ηθελημένα ερημώνει για να δοθεί μια νύχτα σε επιτήδειους.

Η Ελλάδα εκτός του ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ , τυγχάνει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τηρούν σιγή ιχθύος. Γνωρίζουν αλλά επικαλούνται τη θέση τους και δε θέλουν να μιλήσουν (πρόεδρος ΕΦΕΤ κ.α.)

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Με την εφαρμογή του κώδικα, βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητες θα είναι θεραπευτικές. Ο νέος κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα οι οποίες λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη.

Συγκεκριμένα η δοσολογία θα περιορίζεται μονό στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Η θεραπεία θα υπάρχει με άλλα φάρμακα των εταιριών τα οποία θα κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής, μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών.

Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα “τοξική” ουσία. η λίστα των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένη.

Εκτός του ότι ο κώδικας θα θέσει εκτός λίστας, σημαντικά συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή, την ίδια στιγμή προστίθενται σ’ αυτές κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο, το οποίο παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται.

[Το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί κ μπορούσες έτσι εύκολα να τους ελέγξεις και να τους χειραγωγήσεις. Πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες κ αρκετά κράτη πλέον φθοριώνουν το νερό].

Πέρα από τη λίστα των παράνομων “τοξικών” συστατικών των τροφών, η επιτροπή Alimentarius ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και ζώα που θα παράγουν την τροφή μας.

Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικής Monsato. Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη.

Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά. Ο κώδικας απαιτεί κάθε είδους τροφής να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός κ αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο.

Ο κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον βιολογικά θα θεωρούνται όταν και σε αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες κτλ. κατά συνεπεία μάλλον οποίος θέλει θα το βαφτίζει βιολογικό.

Ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα εντομοκτόνα όπως το DDT, για το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί σάλος όταν αποδείχτηκε η καρκινογόνα επίδρασή του, θα εισαχθούν και πάλι στο εμπόριο. Το DDT, η διελδρίνη η αλδρίνη, το εξαχλωροβενζόλιο και το camphechlor κρίθηκαν από 176 χώρες επικίνδυνα και απαγορευτήκαν το 1991 στη σύνοδο της Στοκχόλμης. Και όμως, επιστρέφουν κανονικά και με το νόμο 7 απ’ τα 9 απαγορευμένα επικίνδυνα εντομοκτόνα!!!

Πολλές λειτουργίες και συστήματα ενζύμων του ανθρώπου μοιάζουν με αυτά των εντόμων, οπότε ο νοών νοητό… διάφορες παθήσεις που οφείλονται στην υποδιατροφή και στους προαναφερθέντες παράγοντες, είναι οι πλέον επικερδείς όπως ο καρκίνος, ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Άλλη μια ουσία που θα επιτρέπεται με το νέο κώδικα, είναι η αφλατοξίνη, καθώς επίσης και η συσσώρευσή της σε υψηλά ποσοστά στο γάλα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι η δεύτερη πιο καρκινογόνα και συναντάται σε μουχλιασμένες ζωικές τροφές.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ’ τον κώδικα. θυμίζουμε, ότι ο εμπνευστής του κώδικα ήταν ο ιδρυτής τριών πανίσχυρων σήμερα φαρμακοβιομηχανιών.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 1-4-2011

Ο κώδικας διατροφής εδώ και περισσότερο από 10 χρονιά επιταχύνεται και επεκτείνεται. 185 χώρες έχουν ενσωματώσει τον κώδικα διατροφής στα νομικά τους συστήματα. Στην πλήρη εφαρμογή του αν καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας, θα είναι καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα και γενικά για τη ζωή μας.

Προς το παρόν γίνονται “εμβολιασμοί” με οδηγίες προς τα κράτη, με θέσπιση νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ’ το 2017 να δούμε πράματα και θάματα. Από 1 Απριλίου 2011 μπήκε σε εφαρμογή μια οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία θα εφαρμοστεί και απ’ την Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από “επιτροπή”, κατά τον προσφιλή τρόπο, προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία. Απ’ τις 1 Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρονιά δόθηκε περιθώριο να κατοχυρωθούν φυτικά προϊόντα. Κατοχυρώθηκαν λοιπόν μόλις 183. Μονό αυτά τα προϊόντα αποτελούν εμπορεύσιμο είδος και κατά “ναπολεόντειο” νομό το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι παράνομο, επομένως δε θα υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων.

Αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με το νόμο. Ναι, μπορεί να μηνυθεί π.χ. μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί και αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια κτλ. (…)

Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της φύσης. Εφόσον όμως εμπορευτούν ως εκχύλισμα, επεξεργασία, συσκευασία κτλ από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ανεβαίνει 1000 φορές πάνω η αξία τους.

1 στρέμμα ελληνικής αγρίας φύσεως η φαρμακευτική εταιρία υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000-20000 . Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις περιοχές νατούρα οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%.

Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες να παραδοθούν προς εκμετάλλευση από φαρμακευτικές και λοιπές εταιρίες και για τον ίδιο λόγο πρέπει να σκεφτούμε αν είναι τυχαία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών καθώς εμπεριέχει ορούς που τείνουν στα παραπάνω.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι ενέργειες του τέως πρωθυπουργού μας Γ.Α.Π. που δε χάνει ευκαιρία να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα και να αποδεικνύει για ποιους δουλεύει. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένου σπόρου πατάτας, ειδικώς για τη χωρά μας και όχι για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Έρευνες γνωστών έδειξαν πως ο μεταλλαγμένος αυτός σπόρος πατάτας προκαλεί γεννητικές μεταλλάξεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η νέα τάξη πραγμάτων τα τελευταία λίγα χρονιά προχωράει με βήματα γοργά. Κάτω απʼ το δόγμα του σοκ που υποβάλλουν τον άνθρωπο μας περιμένουν αλλαγές που δε μπορεί ο μέσος νους να συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένως ο μέσος νους να είναι αποχαυνωμένος απʼ τον έλεγχο και την προπαγάνδα που του ασκείται με ποικίλους τρόπους . Έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το βαθμό έλλειψης συνειδητότητας.

Στον «κώδικα διατροφής» ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής». Σε κάποιους θα φανούν ακραία όλα αυτά που διάβασαν. Μήπως όμως δε γνωρίζουμε την ιστορία του παρανοϊκού συλλογικού νου? Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση και ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας υπερασπιζόμενοι τα φυσικά δικαιώματα μας.

Gallery | This entry was posted in Crime, Politics, Science, Society and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Codex Alimentarius – Διατροφικός Κώδικας

 1. Ο/Η Const4ntinos λέει:

  Η άλλη άποψη…

  Η αναζωπύρωση μιας θεωρίας περί παγκοσμίου ελέγχου της παραγωγής και διάθεσης τροφίμων με σκοτεινούς σκοπούς, η οποία κυκλοφορεί σε ξένες ιστοσελίδες και blogs, δημιούργησε τον τελευταίο καιρό μια άνευ προηγουμένου συνομωσιολογία, με αναφορές σε ελληνικούς διαδικτυακούς τόπους για έλευση του σχεδίου, που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, στη χώρα μας. Όλα αυτά μέσω του Codex Alimentarius. Τι ακριβώς συμβαίνει;
  Τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των διατροφικών σκανδάλων και των διαφόρων επιδημιών που έχουν σημειωθεί, αλλά και της έλευσης των μεταλλαγμένων τροφίμων, διάφορες κινήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο συνωμοσιολογικών θεωριών. Μια από αυτές, η οποία κυκλοφορεί διεθνώς στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, αφορά την επιβολή μιας σειράς ελέγχων και περιορισμών στην παραγωγή και διάθεση των τροφίμων.
  Απώτερος στόχος όλης αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα πάντα με την θεωρία, είναι ο απόλυτος έλεγχος της διατροφής στον πλανήτη, μέσω της οποίας θα ελέγχεται εξίσου απόλυτα η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Υποτίθεται μέσω του διατροφικού κώδικα Codex Alimentarius, ο οποίος φέρεται να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τον προσεχή Απρίλιο. Ας δούμε όμως με ποιον τρόπο έφτασε η υπόθεση αυτή στη χώρα μας…
  Η αμερικανική νομοθεσία
  Ο πρόσφατα αναμορφωμένος νόμος για την ασφάλεια τροφίμων, που προβλέπει μεταξύ άλλων εξονυχιστικούς ελέγχους στην διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς, διάθεσης και εισαγωγής τροφίμων στις ΗΠΑ, έδωσε τροφή στους συνωμοσιολόγους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Κάποιοι ξεκίνησαν να μιλούν για σχέδιο ελέγχου και υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων μέσω λεπτομερούς «ιχνηλάτησης» των προϊόντων, υποβολής τους σε διαδικασία εξαγωγής βιταμινών, μετάλλων και άλλων ωφέλιμων στοιχείων και ακτινοβολίας για την υποβάθμιση της θρεπτικής τους αξίας. Επίσης υποτίθεται ότι θα επιβληθεί και η απαγόρευση καλλιέργειας λαχανικών ή άλλων ειδών και η παραγωγή τροφίμων σε ατομικό επίπεδο, κοινώς τα σπιτικά και παραδοσιακά προϊόντα.
  Μόνο που αν διαβάσει κανείς τον αμερικανικό νόμο θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο δεν προβλέπει όλα τα παραπάνω, αλλά εξαιρεί και από τις πραγματικές διαδικασίες που εφαρμόζει, τις μικροκαλλιέργειες, τα παραδοσιακά προϊόντα και γενικώς την ατομική παραγωγή προϊόντων.
  Τι είναι ο Codex Alimentarius;
  O Codex Alimentarius (διατροφικός κώδικας στα λατινικά) είναι μια δέσμη από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, πρακτικές, κατευθυντήριες γραμμές και άλλες συστάσεις, για την παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων. Ο κώδικας δημιουργήθηκε το 1963 από τον Οργανισμό Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Το όνομά του προέρχεται από μια αντίστοιχη πρακτική που είχε εφαρμόσει η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία από το 1891 ως το 1911, μετά από απόφαση που ελήφθη στην Βιέννη το 1891.
  Ο σύγχρονος κώδικας περιλαμβάνει οδηγίες και διεθνή στάνταρ για την σήμανση των τροφίμων (γενικά πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές, διατροφικές επισημάνσεις), τα πρόσθετα στα τρόφιμα (γενικές προδιαγραφές, εγκεκριμένες χρήσεις, στάνταρ ποιότητας, περιεκτικότητα σε χημικά), τις προσμίξεις (γενικά πρότυπα ανοχής) και για τα ανώτατα όρια χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών. Επίσης για τον καθορισμό της ασφάλειας των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, την υγιεινή των τροφίμων στις εγκαταστάσεις παραγωγής και για τις μεθόδους ανάλυσης και δειγματοληψίας.
  Παράλληλα προβλέπει ειδικούς κανόνες για τα προϊόντα κρέατος (φρέσκα, κατεψυγμένα, επεξεργασμένα κρέατα και πουλερικά), τα ψάρια και τα θαλασσινά (θαλάσσιων, γλυκού νερού και ιχθυοκαλλιέργειας), το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα για ειδική διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των παιδικών και βρεφικών τροφών), τα νωπά και μεταποιημένα λαχανικά, τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά και τα παράγωγά τους, τα όσπρια, τα λίπη – έλαια και τα παράγωγά τους (π.χ. μαργαρίνη) και τέλος για τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, το μέλι και το μεταλλικό νερό.
  Ο Alimentarius είναι αναγνωρισμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως ένα διεθνές σημείο αναφοράς για την επίλυση διαφορών που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Όσον αφορά την ανάμειξη του κώδικα στον αμερικανικό νόμο για την ασφάλεια τροφίμων, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ τον έχουν υιοθετήσει. Τον κώδικα, όχι τις διαδικασίες που αναφέρονται στην θεωρία.
  Το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων
  Η διαμάχη λοιπόν και οι θεωρίες για τον Codex Alimentarius, σχετίζονται με μια αντίληψη που θέλει τον κώδικα αυτό υποχρεωτικό πρότυπο ασφαλείας για τα τρόφιμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Όπως προκύπτει όμως από την επίσημη ιστοσελίδα του κώδικα (www.codexalimentarius.net), πρόκειται μεν για διεθνές πρότυπο ασφαλείας των τροφίμων, το οποίο όμως έχει προαιρετικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Δεν υφίσταται δηλαδή καμία υποχρέωση των 180 χωρών – μελών του (η Ελλάδα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων-ΕΦΕΤ) να υιοθετήσουν τα πρότυπα του κώδικα.
  Παρόλα αυτά οι συνωμοσιολόγοι εξακολουθούν να τροφοδοτούν το διαδίκτυο με προειδοποιήσεις ότι το «σκοτεινό» σχέδιο ελέγχου όχι μόνο εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ μέσω του νόμου που προαναφέραμε αλλά έρχεται στην Ελλάδα εντός του Απριλίου (άγνωστο από που προέκυψε ο χρονικός προσδιορισμός της έναρξης εφαρμογής του σχεδίου στη χώρα μας), μέσω ενός νομοσχεδίου που συζητείται στην Βουλή των Ελλήνων αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων».
  Στις 14 Ιανουαρίου ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην οποία ρωτούσε εάν στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα υιοθετηθεί και ο Codex Alimentarius. Μάλιστα στο κείμενο της ερώτησής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, παραθέτει όλη την θεωρία περί «ελέγχου της διατροφής» που περιγράψαμε νωρίτερα. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η πλειοψηφία των ελληνικών διαδικτυακών τόπων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη θεωρία την περιγράφουν επί λέξει όπως και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βελόπουλος.
  Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Απαντώντας μερικές ημέρες αργότερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει κανόνες στην εμπορία των προϊόντων, να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στον παραγωγό, να κατοχυρώσει η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και να καθορίσει την ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, με γνώμονα ότι το αγροτικό εισόδημα, ειδικά των μικρών παραγωγών, αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Επίσης στόχος είναι να διασφαλιστεί η πληρωμή των αγροτών για την πώληση των προϊόντων τους, να διατηρηθεί αλώβητη η ποιότητα που διαθέτει το προϊόν στο χωράφι μέχρι αυτό να φτάσει στον καταναλωτή και η διαφάνεια στην αλληλουχία των προσώπων που μεσολαβούν. Ουσιαστικά δηλαδή να εκλείψουν οι τεράστιες διαφορές στις τιμές από το χωράφι μέχρι το ράφι.
  Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως ο υπουργός παρέπεμψε τον βουλευτή στον ΕΦΕΤ (που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας). Προφανώς παρέπεμψε εκεί, διότι όπως προαναφέραμε ο ΕΦΕΤ είναι ο εκπρόσωπός μας στον Codex Alimentarius, στον οποίο όμως ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην απάντησή του. Αυτό το γεγονός δημιούργησε σε όσους ασπάζονται την θεωρία περί παγκοσμίου ελέγχου των τροφίμων και μέσω αυτών και του ανθρώπου, μεγαλύτερες απορίες και ανησυχίες, δίνοντας έτσι έναυσμα για εμπλουτισμό των θεωριών αυτών. Το αν αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες ή όχι, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί άμεσα.
  Διαχωρίζοντας τον μύθο από την αλήθεια
  Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη η οποία και να καταδεικνύει ότι από τον προσεχή Απρίλιο θα εφαρμοστούν απαγορεύσεις και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η συνωμοσιοπαράνοια που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο διαδίκτυο δεν φαίνεται να βασίζεται σε κανένα απτό στοιχείο, ενώ τα δεδομένα μιας ερώτησης του κ. Βελόπουλου στη Βουλή, έχουν αυτομάτως υιοθετηθεί από κάποιους ως θέσφατα. Παρ’ όλα αυτά το διατροφικό παραμένει ένα ζήτημα υψίστης σημασίας και όλοι μας οφείλουμε, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, να επιδεικνύουμε πάντα την απαραίτητη ευαισθησία.

  Ο Στέλιος Φωκάς είναι δημοσιογράφος στον Ελεύθερο Τύπο. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Φαινόμενα” της εφημερίδας.

  ΠΗΓΗ: Απομυθοποιώντας την υπόθεση Codex Alimentarius http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/11/codex-alimentarius_19.html#ixzz1ebdEUktE

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s