Τραγικόν

Πριν λίγες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, μετά από την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να ξηλώσει παγκάκια – τα οποία χρησιμοποιούν ως κρεβάτια άστεγοι – με το πρόσχημα της ανάπλασης της πλατείας Κλαυθμώνος. Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων στο ρεπορτάζ για τους άστεγους:

«Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την πλατεία Κλαυθμώνος, τα παγκάκια και τους αστέγους, υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας, η οποία στην κυριολεξία αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη. Η πλατεία – ‘υγειονομική βόμβα’, σύμφωνα με κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα, άρχισε να ξαναποκτά ζωή, να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες, ενώ και το κυλικείο ξαναλειτούργησε πριν από μία εβδομάδα. Τα παγκάκια, όπως και άλλες υποδομές της πλατείας, αντικαθίστανται, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί. Ο Δήμος Αθηναίων δείχνει καθημερινά πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική αποστολή του, ιδιαιτέρως απέναντι στους αστέγους, μέσω του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και των υπολοίπων υπηρεσιών του. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο.» 

Προφανώς ο Δήμος, με το να αναφέρει την πλατεία Κλαυθμώνος ως “υγειονομική βόμβα”, θεωρεί μιάσματα τους άστεγους και “προστατεύει” τους υπόλοιπους, τους “κανονικούς”. Μετά διαβάζεις την φράση “…να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες…” και αντιλαμβάνεσαι αμέσως τον διαχωρισμό. Οι άστεγοι δεν είναι δημότες. Είναι κατώτερα όντα, οπότε δεν λογίζονται ως μέρος των πολιτών και της κοινωνίας. Η υποκρισία του Δήμου Αθηναίων είναι αηδιαστική. Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια που θα μπορούσαν να δοθούν σε άστεγους ανθρώπους, ώστε τουλάχιστον να μην κοιμούνται με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής στους δρόμους και στις πλατείες.

Θεωρεί τους άστεγους “ξένο σώμα” και η ρητορική της ανακοίνωσης, τους έχει ήδη γκετοποιήσει και περιθωριοποιήσει. Το πιο τραγικό, που έντεχνα κρύβεται, είναι ότι διώχνουν τους άστεγους με μάνικες, τους απομακρύνει η αστυνομία από μέρη που χαλάνε την αισθητική των αστών, που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους – καθώς Χριστούγεννα έρχονται και πρέπει να κινηθεί η αγορά ως γνωστόν – αλλά, όλα κι όλα, το δέντρο πρέπει να στολιστεί. Δημιουργείς άστεγους, δεν θες να τους βλέπεις μπροστά σου, αλλά θες εορταστική ατμόσφαιρα. Σε φασιστική συσκευασία. Ασταδιάλα.

cSc

Gallery | This entry was posted in Crime, Society, Solidarity and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s