Η “alternative” εκδοχή της ανακύκλωσης: Κομποστοποίηση

Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Καλαμάτας και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ» παρουσίασαν ένα θέμα σχετικό με την οικιακή κομποστοποίηση. Σκοπός αυτής της  συνεργασίας ήταν  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για την κομποστοποίηση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και τα οφέλη αυτής της διαδικασίας.

Η κομποστοποίηση είναι ένα είδος ανακύκλωσης μέσω μίας αποσυντεθειμένης οργανικής ύλης, το κομπόστ. Με πιο απλά λόγια μιλάμε  για ένα σκούρο φυτόχωμα, με οσμή γης μετά από καλοκαιρινή μπόρα. Το κομπόστ προέρχεται είτε από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου μας,  είτε από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας μας. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως δεν υπάρχει λόγος κομποστοποίησης στο σπίτι, αφού οι τροφές που καταναλώνουμε είναι βιοδιασπώμενες. Ο συγκριμένος συλλογισμός δεν είναι σωστός καθώς τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, τροφές, φύλλα κ.α.) δεν βιοδιασπώνται με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, μέσω  της φυσικής διαδικασίας  στην οποία υφίστανται, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Στις χωματερές τα οργανικά απόβλητα θάβονται, με την αποσύνθεση να πραγματοποιείται χωρίς τη βοήθεια του αέρα, γεγονός που οδηγεί στην αναερόβια χώνευση. Μια διαδικασία, από την οποία παράγεται βιοαέριο, την κύρια αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο άνθρωπος σήμερα παράγει περίπου 433 κιλά απορριμμάτων, όπου ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι κομποστοποιήσιμα. Έρευνες δείχνουν πως με τη χρήση της κομποστοποίησης  μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών απορριμμάτων κατά 35% περίπου. Στα υπέρ της λίστας βρίσκονται προϊόντα όπως τα χόρτα, τα υπολείμματα καφέ και οι χαρτοπετσέτες που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινώς, ενώ στα «απαγορευμένα» πλαστικά, γυαλιά, υπολείμματα τσιγάρων, λάστιχα, υφάσματα και άλλα προϊόντα για τα οποία όμως υπάρχουν δυνατότητες ανακύκλωσης με άλλες μεθόδους πέρα της κομποστοποίησης.

Μέσα από τη μέθοδο της κομποστοποίησης συμβάλουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής), ενώ περιορίζουμε τη ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η κομποστοποίηση κλείνει τον κύκλο του άνθρακα στη φύση, επιστρέφοντας στο έδαφος τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη για να παραμείνει γόνιμο.

Μ.Τ.

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-10T

This entry was posted in Earth, Ecology, Environment and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s