Προεκλογικά στρατόπεδα

Την ιδέα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών (ας μη χρησιμοποιούμε τους ευφημισμούς υποδοχής, φιλοξενίας κλπ. αν θέλουμε να  συνεννοούμαστε) την πρωτοακούσαμε επί Καραμανλή. Από τότε, κάθε φορά που υπήρχαν επεισόδια με μετανάστες στις γειτονιές της Αθήνας, οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως ανέσυραν την ιδέα για να χειριστούν την απαιτητική επικαιρότητα και να την παραμερίσουν μόλις το πρόβλημα έπαυε να απασχολεί τον Αυτιά.

Ας μη γελιόμαστε, η λύση είναι βάρβαρη. Η συζήτηση γίνεται επειδή βάρβαρες είναι και οι συνθήκες ζωής πολλών συμπολιτών μας σε γειτονιές της Αθήνας, ενώ βάρβαρη είναι και η διαβίωση ενός μεγάλου τμήματος λαθρομεταναστών σε πολυάνθρωπες ακριβές τρώγλες. Απλώς η συζήτηση για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα της λύσης είχε άπλετο τον χρόνο να γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα δεν τον έχει. Σε ένα μήνα έχουμε εκλογές.

Δεν μου αρέσουν τις περισσότερες φορές οι, συνηθισμένες για δύσκολα θέματα, παρελκυστικές και επί της διαδικασίας αντιρρήσεις που αποφεύγουν το ίδιο το πρόβλημα. Ξέρετε, αυτές που κάθε φορά ζητούν  ατέρμονα διάλογο με τους ενδιαφερόμενους  φορείς, για να πετάξουν τη μπάλα στα μνήματα. Όμως εδώ δεν έγινε κανενός είδους, όχι διάλογος αλλά ούτε καν στοιχειώδης προεργασία.

Για να είμαστε δίκαιοι, έγινε ένας μόνον διάλογος. Ανάμεσα στον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Σαμαρά. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν αυτά που ο υπουργός, στην προηγούμενη μακρά θητεία του στο ίδιο υπουργείο δεν σκέφτηκε να προτείνει, να προετοιμάσει και να υλοποιήσει. Και οι συνέπειες του υπερπληθωρισμού του μεταναστών ήσαν και τότε το ίδιο δυσβάσταχτες – μη μας παριστάνει τώρα  τον αποφασιστικό ο κ. Χρυσοχοΐδης, ήταν από τους αυτουργούς της γιγάντωσης του προβλήματος. Μόνο που τότε δεν είχαμε μπροστά μας εκλογές. Σε απλά ελληνικά, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι προσλήψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αυξήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε, τι μπορούμε να πουλήσουμε; Ασφάλεια σε μια τρομαγμένη κοινωνία. Και επιπλέον δεν αφήνουμε την ακροδεξιά, από την οποία κινδυνεύουμε εκλογικά και οι δύο, ανενόχλητη στον προνομιακό της χώρο της σπέκουλας στην λαθρομετανάστευση.

Είναι αστείο να συζητά κανείς σοβαρά ότι σε 35 μέρες θα έχουν ετοιμάσει τα ερείπια των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων για να υποδεχθούν υπό συνθήκες στοιχειωδώς ανθρώπινες και ασφαλείς τους χιλιάδες μετανάστες που θα συλλάβουν. Αυτά περί χιλίων ανά στρατόπεδο να τα θυμηθείτε όταν θα στιβάζονται ανθρώπινα κορμιά με πυκνότητα ανάλογη εκείνης του Κορυδαλλού. Όσο για την επιλογή των τοποθεσιών και την προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών θυμηθείτε το προηγούμενο της Κερατέας. Δείγμα της σοβαρότητας που επιδεικνύεται η προθεσμία 2 ημερών που δόθηκε στους περιφερειάρχες για να προτείνουν χώρους. Το πρόβλημα είναι πραγματικά δυσεπίλυτο αν όχι άλυτο, σίγουρα πάντως απαιτεί στιβαρό και επεξεργασμένο σχέδιο και όχι σόου στην προεκλογική αρένα.

Μετά τις εκλογές πιθανότατα οι ίδιοι-πάνω κάτω άνθρωποι θα κληθούν να δώσουν λύση, ας περιμένουν. Μέχρι τότε ας φροντίσουν για το στοιχειωδέστερο που δεν  έκαναν μέχρι τώρα. Πραγματική και συστηματική αστυνόμευση των περιοχών που έχουν αφήσει στην δικαιοδοσία της Χρυσής Αυγής και των συμμοριών. Τις οποίες συμμορίες, δεν ξέρω αν καταλάβατε, αλλά επί ημέρες προειδοποιούσαν για τις επερχόμενες σκούπες. Για να πιάσουν πάλι κυρίως φτωχοδιαβόλους. Αλλά είπαμε, ο στόχος της ξαφνικής εκστρατείας δεν είναι οι μετανάστες αλλά οι ψηφοφόροι.

του Ανδρέα Πετρουλάκη

________________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-16q

This entry was posted in Crime, Immigrants, Politics, Society and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Προεκλογικά στρατόπεδα

 1. Ο/Η Const4ntinos λέει:

  Το στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη βρίσκεται στην Νεάπολη Κοζάνης. Είναι ένα από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα που το Υπουργείο προστασίας του πολίτη προορίζει για Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Μεταναστών.

  Συγκεκριμένα η δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη ήταν η εξής: «Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό. Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου»

  Βέβαια, το στρατόπεδο δεν έχει ύδρευση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ελλιπές. Επίσης οι άνθρωποι που θα εγκατασταθούν, στο στρατόπεδο, θα στοιβαχτούν σε μισογκρεμισμένα κτίρια, εγκαταστάσεις παλιές και υγειονομικά ακατάλληλες για την διαβίωση ανθρώπων. Φαίνεται πως η απόφαση αυτή έχει παρθεί χωρίς κανένα προγραμματισμό και καμία οργάνωση.

  Σίγουρα χρειάζονται ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας μεταναστών, όμως, χωρίς φράχτες και συρματοπλέγματα, στους οποίους θα μπορούν να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες, με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και σίτιση. Χώροι όπου πρόσφυγες, ή μετανάστες, που στις χώρες τους υπάρχει πόλεμος είτε κατοχή, θα μπορούν να παραμένουν προσωρινά μέχρι να πάρουν άσυλο, ή ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σαν ελεύθεροι πολίτες στις χώρες που επιθυμούν. Έτσι θα δοθεί ένα τέλος στην ομηρία τους, στα αστικά κέντρα, που σαν αποτέλεσμα έχει την εκμετάλλευση τους από διάφορα κυκλώματα.

  Οι κάτοικοι της περιοχής δεν συμφωνούν με την απόφαση του Υπουργείου προστασίας του πολίτη και έχουν αποκλείσει το στρατόπεδο θέλοντας να αποτρέψουν τις εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου και σε ανακοίνωση τους σημειώνουν:
  «Ο αγώνας μας ενάντια στην ίδρυση Κέντρου Κράτησης παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, στη Νεάπολη Κοζάνης, στρέφεται κατά των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, η οποία αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Μια Κεντρική Εξουσία που αποφάσισε να «καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας και να αποδιοργανώσει την μικρή και ήρεμη κοινωνία του Βοΐου. Αυτή, η κεντρική εξουσία αποφάσισε, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία οργάνωση, αποσπασματικά και εσπευσμένα, να ιδρύσει Κέντρο Κράτησης στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και υγιεινή, στοιβάζοντας απλώς ανθρώπινες ψυχές.
  Σ’ αυτή την πολιτική, η κοινωνία της Νεάπολης, του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και των μεταναστών. Η αδιαφορία της Κεντρικής Εξουσίας για το Βόιο, για τη Νεάπολη, υποβαθμίζει συνεχώς την περιοχή μας. Αυτή η απόφαση υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον τόπο μας.
  Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ρητά και θεσμικά, στην Παλλαϊκή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Νεάπολη, ότι δεν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη δημιουργία του κέντρου, εφόσον η κοινωνία δεν το επιθυμεί.
  Συνεχίζουμε για δεύτερη εβδομάδα τον αποκλεισμό του στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη» σε μία προσπάθεια να εμποδιστούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.
  Οι αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους Περιφερειάρχες όλης της Ελλάδας καθώς και λοιπών αρμοδίων φορέων, με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, δεν μας καθησυχάζει.
  Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναστείλει την απόφασή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, στην περιοχή της Νεάπολης.
  Σύσσωμη η Κοινωνία της Νεάπολης, του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοτικό Συμβούλιο στον αγώνα κατά της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Νεάπολη.
  Αρωγοί στον αγώνα μας, ο Πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, ο πνευματικός κόσμος, οι φορείς, όπου εξέφρασαν επανειλημμένως, είτε προφορικά, είτε γραπτά, την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Κεντρικής Εξουσίας να ιδρύσουν κέντρο κράτησης μεταναστών στη Νεάπολη».

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s