Τι ήθελε να πει η κυρία Λαγκάρντ

Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Κόφι Ανάν αν λυπάται για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι «οι πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας δεν του προξενούν τόσο μεγάλη εντύπωση καθώς είναι οι πόλεμοι των πλουσίων». Κατ’ επέκταση η γενική διευθύντρια του διεθνούς νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε από τον Γκάρντιαν για το αν λυπάται για τις στερήσεις των γυναικών και των παιδιών στην Ελλάδα, είπε ότι πολύ περισσότερο λυπάται για τα παιδιά στον Νίγηρα και ότι οι Έλληνες καλά θα κάνουν να πληρώνουν τους φόρους τους.

Πίσω από αυτή τη δήλωση βρίσκεται η αυξανόμενη πίεση των φτωχότερων χωρών προς το ΔΝΤ ότι δίνει πολλά χρήματα σε μία χώρα όπου απλά η ελίτ της δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις. Διότι είναι κοινό μυστικό στους κόλπους του ταμείου ότι το πρόγραμμα που λέμε πρώτο μνημόνιο δεν απέτυχε μόνο εξ αιτίας της αντίστασης του «λαού», οπως θα έλεγε η αριστερά, αλλά και εξ αιτίας της αντίστασης των ιδιοκτητών της χώρας. Εκείνων που την χρησιμοποιούν σαν υπεράκτια έδρα των επιχειρήσεών τους, των μεγάλων ελεύθερων επαγγελματιών που δεν ξέρουν τι είναι φόρος και των επιχειρήσεων που μπορούν εύκολα να ξεφεύγουν από την δαγκάνα της εφορίας. Οι δύο υφιστάμενοι της κας Λαγκάρντ, Τραα στην Αθήνα και Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, έχουν επανειλημμένα καλέσει τους Έλληνες πλούσιους να πληρώσουν τους φόρους τους αλλά «εις ωτα μη ακουόντων». Τώρα η κυρία Λαγκάρντ το λέει λίγο πιο χοντρά .

Η τοποθέτησή της υπογραμμίζει ένα πρόβλημα. Θα μπορούσε η ΝΔ εάν κερδίσει τις εκλογές να εξαναγκάσει εκείνους που θα την ψηφίσουν και θα την στηρίξουν και με χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους; Πολύ αμφιβάλλω. Η 5ετία της διακυβέρνησής της έκανε την Ελλάδα χώρα στην οποία δεν υπάρχει φορολογική διοίκηση ενώ μείωσε δραματικά τους συντελεστές φορολογίας. Χθες το βράδυ ο κ Βενιζέλος «απάντησε» στην κ Λαγκάρντ ότι προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Ούτε και το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διανείμει δίκαια τα βάρη της κρίσης «ξεζουμίζοντας» τα συνήθη υποζύγια, τους μόνους που δεν αφορά η τοποθέτηση Λαγκάρντ. Αλλά λέτε να εξαγριώθηκαν για αυτά πολιτικοί και πολίτες;

του Τάσου Τέλλογλου

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1k6

This entry was posted in Austerity, Politics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s