Τι λένε νομικοί για την υπόθεση της Παιανίας

Το αιματηρό επεισόδιο στην Παιανία όπου 24χρονος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και τραυμάτισε θανάσιμα τον 43χρονο Αλβανό, που φέρεται ότι είχε εισβάλλει νωρίτερα στο σπίτι της μητέρας του, με σκοπό να τη ληστέψει, επαναφέρει στο νομικό κόσμο το θέμα της αυτοάμυνας και των ορίων της.

Ταυτόχρονα, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση όσων αποφασίζουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Στέφανος Παύλου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι για να καταστεί νόμιμη η άμυνα απαιτείται επίθεση «παρούσα και άδικη». «Η επίθεση είναι παρούσα λίγο πριν την εκδήλωσή της, κατά την εκδήλωση αυτής και αμέσως μετά. Η πράξη απόκρουσης αυτής της επίθεσης, από πλευράς αμυνόμενου, είναι αυτή που συγχωρείται. Όταν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε έχουμε υπέρβαση των ορίων της άμυνας και ο δράστης διώκεται ποινικά», διευκρίνισε ο κ. Παύλου.

Σε ό,τι αφορά την ποινική αντιμετώπιση κάποιου που αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια, ο καθηγητής του ΔΠΘ, επισήμανε ότι εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη είναι αυτονόητο ότι δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινός φονιάς, ενώ το δικαστήριο του αναγνωρίζει ελαφρυντικό.

Για την υπόθεση της Παιανίας, πάντως, ο κ. Παύλου, εκτίμησε, αξιολογώντας τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, ότι πρόκειται για περίπτωση αυτοδικίας, καθώς, ο νεαρός δεν προέβη σε πράξη σύλληψης του αλλοδαπού ή απόκρουσης επίθεσης, αλλά ενήργησε περισσότερο εκδικητικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, σε δήλωσή του για το θέμα προς το ΑΜΠΕ, είπε ότι τα όρια μεταξύ αυτοάμυνας και αυτοδικίας είναι λεπτά. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση τέτοιου είδους κρουσμάτων σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα. «Σε καμία περίπτωση η αυτοάμυνα δεν πρέπει να καταλήγει σε αυτοδικία», ανέφερε ο κ. Βαλεργάκης, υποστηρίζοντας ότι η αυτοδικία παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλες κοινωνίες.

Την κοινωνική διάσταση του φαινομένου επισήμανε σε συνομιλία του με το ΑΜΠΕ, ο δικηγόρος Αστέριος Παπαδημητρίου: «Έχουμε το τελευταίο διάστημα αύξηση των κρουσμάτων βίας αλλά και της εγκληματικότητας σε ποιοτικά χαρακτηριστικά πιο βίαια και πιο οργανωμένα. Είναι διάχυτη η ανασφάλεια των πολιτών και στη συνείδηση μερίδας εξ αυτών νομιμοποιείται η οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Σε συνδυασμό -δε- με την αδυναμία των μηχανισμών καταστολής της εγκληματικότητας προβάλλει ο κίνδυνος να έχουμε συχνά πράξεις αυτοδικίας και να φτάσουμε ακόμη και σε μαζική βία».

nooz.gr

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1oi

This entry was posted in Justice, Society and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Τι λένε νομικοί για την υπόθεση της Παιανίας

Σχολιάστε