Δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν;

Ακούγοντας όλες αυτές τις μέρες τα επιχειρήματα των υποψήφιων κυβερνητών της χώρας, αναρωτιέμαι αν με υπολογίζουν στα σχεδιά τους ή όχι. Κι αν με υπολογίζουν ως τι ακριβώς με έχουν υπολογίσει;

Ειμαι 35 χρονών. Αν δεν δουλέψω εγώ, ο νέος της εποχής, πώς θα ξεπεραστεί η κρίση; Πώς θα κινηθεί η οικονομία, πώς θα υπάρξει ανάπτυξη; Αν δεν δουλέψω – δεν θα έχω λεφτά -Προοπτική. Αν δεν έχω λεφτά εγώ, θα υπαρξει επανεκκίνηση της οικονομίας;

Ναι, ο βιομήχανος και ο κάθε επιχειρηματίας να στηριχθεί και να του διευκολύνεται το έργο – να μπορεί να αναπτυχθεί – να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλα για να δουλέψει και να αναπτυχθει, πρέπει να έχω λεφτά κι εγω. Να αγοράζω τα προϊοντα και τις υπηρεσίες του. Εκτός κι αν σκέφτονται να παράγουν εδώ, με χαμηλούς μισθους και να τα πουλάνε στο εξωτερικο.

Ναι, να στηριχθούν οι τράπεζες αλλα για να δουλέψουν πρέπει να έχω λεφτά κι εγώ. Να αποπληρώσω τα δάνεια που τόσο εύκολα μου έδωσαν πριν κάποια χρόνια και να κάνω και καμια κατάθεση – να πάρω νέο δάνειο για να δημιουργήσω κάτι. Ένα σπίτι, μια επιχείρηση, και να μπορώ να το αποπληρώσω με δίκαια και λογικά επιτόκια..

Ναι, να έχει έσοδα το κράτος από φόρους, να πατάξουμε την φοροδιαφυγή και να δουλέψει ο εισπρακτκός μηχανισμός-  αλλα να έχω λεφτά κι εγώ.
Αν εγώ δεν έχω λεφτά πως θα πληρώσω το φόρο μου; Αν δεν δουλέψω πως θα έχει λεφτά το ΙΚΑ; Αν δεν έχω λεφτά και δεν αγοράσω προϊόντα και υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις τι ΦΠΑ θα αποδίδουν;
Θα ήθελα να μπορώ να πληρώνω με χαρά τον φόρο μου που θα προκύπτει από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και τα λεφτά να ξέρω ότι ενισχύουν το κράτος και όχι τις τσέπες αρπαχτικών.

Το κράτος δεν είναι αφηρημένη έννοια – όταν λέω κράτος εννοώ τα λεφτά των φορολογουμένων να πηγαίνουν στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην έρευνα/τεχνολογία, τον πολιτισμό. Να τα επενδύει το κράτος σε μια παραγωγική Ελλάδα. Ο Έλληνας είναι φιλοτιμος. Θα δουλέψει αρκεί να του δώσεις όραμα – προοπτική.

Αν δεν έχω εγω λεφτά, δεν θα κάνω οικογένεια, δεν θα ανεβει και δεν θα ανανεωθεί ο πλυθησμός των Ελλήνων της Ελλάδας. Δεν θα γεννηθεί άλλος ένας τουλάχιστον Έλληνας πολίτης, φορολογούμενος, ερευνητής, πολιτικός, εργάτης, καλλιτέχνης, γιατρός, δάσκαλος. Η χώρα μου συνεχώς θα γερνάει.

Η παραγωγική Ελλάδα πρέπει να χτιστεί απ την αρχή, δεν πρέπει να γίνουμε οι Έλληνες υπάλληλοι πολυεθνικων. Δεν είμαστε χώρα υπαλλήλων. Θέλουμε (οι νέοι και δημιουργικοί) μια Ελλάδα με άλλη νοοτροπία νέας γενιάς, της παραγωγής της καλλιέργειας, της κτηνοτροφίας, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, του τουρισμου. Την Ελλάδα που ο Έλληνας θα αγαπήσει πάλι, θα δουλέψει με όρεξη, θα λέει το πρωί καλημέρα σε όλους και θα είναι υπερήφανος.

Δεν με νοιαζει αν θα είναι σε ευρώ ή δραχμή ή Geuro.
Δεν με νοιάζει αν θα κυβερνάει το Πασοκ, η ΝΔ, ή ο Σύριζα.
Ζητούνται ηγετικές προσωπικότητες με όραμα για την Ελλάδα και όχι για ίδιον όφελος.

Απλά πράγματα για την μάχη του αυτονόητου.

του Σπύρου Στανίτσα

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1t3

This entry was posted in Crisis, Politics, Society and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s