Η Ελλάδα σε ΒΕΤΑ version

Το νέο σκηνικό όπως ανατέλλει μετά τις διπλές εκλογές φαντάζει περισσότερο ως μία μεταβατική περίοδος παρά ως μια νέα εποχή. Βαίνουμε σε μία νέα κατάσταση παντελώς αχαρτογράφητη με έντονες αλλαγές, όπου είτε θα προκύψει κάτι πραγματικά νέο και βιώσιμο μελλοντικά, είτε απλά θα έχουμε ακόμη έναν μετασχηματισμό με ένα νέο μεταπολιτευτικό διπολισμό.

Μέχρι τέλος του έτους ή και όλο το 2013 η χώρα θα τελεί υπό μία δοκιμαστική λειτουργία, όπως λένε στη γλώσσα του ίντερνετ, σε μία διαδικασία ΒΕΤΑ. Όπως δηλαδή κάποια sites επιλέγουν στο ξεκίνημά τους να δουλεύουν σε μία δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου να μην χρειαστεί ποτέ να ζητήσουν συγνώμη από τους επισκέπτες τους. Το καθεστώς ΒΕΤΑ είναι ένας κομψός τρόπος να πεις ότι “εδώ υπάρχουν σίγουρα λάθη”.

Βέβαια όλα αυτά είναι ικανοποιητικά όταν μιλάμε για μία ιντερνετική υπηρεσία και σίγουρα αρκετοί χρήστες να θεωρήσουν ως κάτι θετικό ότι κάποιοι δέχονται εκ των προτέρων ότι ενδεχομένως να κάνουν λάθη, αλλά είναι αυτό πραγματικά που χρειαζόμαστε ως κοινωνία αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία; Κι άλλη πίστωση χρόνου στον επόμενο επικεφαλής της χώρας; Κι άλλο περιθώριο λαθών;

Η ζωή δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν είναι ΒΕΤΑ, τα λάθη πληρώνονται, κι αυτό ισχύει στην πολιτική πολύ περισσότερο. Γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ιστορίες, ζωές, όνειρα που δεν μπορούν να αντέξουν ένα ακόμη τεστ διακυβέρνησης, ένα σχέδιο εν εξελίξει, ένα μισοψημένο προϊόν. Η δεινή μας θέση δεν ενδείκνυται για άλλους πειραματισμούς. Αρκούν οι πειραματισμοί ενός τρίτου δρόμου το ’80, ενός κάποιου φιλελευθερισμού το ’90, ενός εξευρωπαϊσμού το ’00 ή μίας επανίδρυσης του κράτους το ‘04. Τα λάθη για να γίνουν αποδεκτά στην πολιτική προϋποθέτουν διαφάνεια και ειλικρίνεια πρωτύτερα και σίγουρα το πολιτικό προσωπικό δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν Undo επιλογές, τα λάθη καταγράφονται και αποτιμώνται με το ανάλογο, και όχι λίγες φορές με δυσανάλογο, κόστος. Δεν μπορείς να εντάξεις μία ολόκληρη χώρα σε λειτουργία ΒΕΤΑ και σε κάθε λάθος να λες ότι δεν ήξερες. Δεν γίνεται ένα λάθος που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων να συγχωρεθεί έτσι απλά πλέον. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, ούτε και υπομονή. Όταν ο κόσμος υποφέρει δοκιμάζεις λύσεις που ξέρεις ότι έχουν αποτέλεσμα, που έχουν δοκιμασθεί ξανά με επιτυχία. Ακολουθείς το σίγουρο δρόμο.

Αν χρεοκοπήσαμε ως Κράτος και κατ’ επέκταση ως λαός ήταν γιατί ανεχτήκαμε και αποδεχτήκαμε υπερβολικά πολλά λάθη από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Και το σημερινό πολιτικό προσωπικό, δεν δείχνει τόσο διαφορετικό με κείνο του πρόσφατου παρελθόντος…

του Μιχάλη Κόκκινου

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1uT

This entry was posted in Elections, Politics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s