Μποζόνιο Χιγκς, ένα σύντομο τηλεοπτικό διάλειμμα

Δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που μπορούν να απολαύσουν την περίφημη τηλεοπτική «διασημότητα των 15 λεπτών», όπως είχε προβλέψει το 1968 ο Αντι Γουόρχολ. Τηλεοπτικά χαϊδεμένο ήταν αυτή την εβδομάδα το μποζόνιο του Χιγκς, που η πιθανή ανακάλυψή του ανακοινώθηκε την Τετάρτη από επιστήμονες του CERN. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Στο τηλεοπτικό σύμπαν, η επιστήμη είναι αντι-εμπορική κατηγορία, σε αντίθεση, π.χ., με την αστρολογία που δίνει καθημερινό «παρών» σε αρκετά κανάλια.

Είναι αλήθεια πως ευκολότερα μπορούμε μέσω της τηλεόρασης να μάθουμε για τη ζωή και το έργο κάποιων επιστημόνων παρά για κάποιους κλάδους της επιστήμης. Πρόσφατα, η σειρά εκπομπών της Αννας Γριμάνη «Ωραίοι ως Ελληνες» (ΕΤ1) άρχισε να παρουσιάζει κορυφαίους συμπατριώτες μας που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η έναρξη αυτής της πολύ καλής σειράς συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο και ο κύκλος των επεισοδίων δεν ολοκληρώθηκε. Ας ελπίσουμε ότι με την επαναπροβολή τους οι εκπομπές αυτές θα έχουν την προσοχή που τους αξίζει ή μάλλον την προσοχή την οποία αξίζουν αυτοί οι επιστήμονες και το αντικείμενό τους.

Οι εκπομπές που ασχολούνται με επιστημονικά θέματα δεν αρκεί να είναι και να φαίνονται τίμιες ως προς τις προθέσεις τους, όπως το «Εύρηκα» (ΕΤ1) του Αντώνη Καφετζόπουλου. Κυρίως πρέπει να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του γενικού κοινού, ιδίως των νέων. Λίγες εκπομπές το έχουν πετύχει και ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα στον διεθνή χώρο είναι το «QI» του BBC, ένα κωμικό τηλεπαιχνίδι επιστημονικών γνώσεων στο οποίο έχουν συμβάλει ταλαντούχα και υψηλής ευφυΐας άτομα, όπως ο Στίβεν Φράι ή ο παραγωγός Τσαρλς Νέβιν. Ο τελευταίος έχει τονίσει ότι μια σημαντική διαφορά των ανθρώπων από τις νυχτερίδες, τους σκίουρους και τα άλλα ζώα είναι η περιέργεια, και μάλιστα εκείνη η περιέργεια που δεν συνδέεται με την επιβίωση: «Μόνο ο άνθρωπος κοιτάζει τον ουρανό και αναρωτιέται ‘‘τι είναι αυτά τα πραγματάκια που λαμπυρίζουν εκεί πάνω;’’ Οταν αυτή η περιέργεια δεν τροφοδοτείται, όταν δεν συντηρείται, ο άνθρωπος πεθαίνει εσωτερικά».

Σε αυτές τις σκληρές και δύσκολες μέρες που ζούμε, η ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου είναι μια ανάσα αισιοδοξίας. Ομως είναι κρίμα που η Ελλάδα, η πατρίδα του Θαλή και του Πυθαγόρα, κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας. Τα αρχαία ελληνικά ήταν και είναι η νονά πάμπολλων όρων της σύγχρονης Φυσικής, όμως στη σύγχρονη Ελλάδα η επιστημονική έρευνα έχει γίνει ο πτωχότερος εκ των πτωχών συγγενών της πολιτείας.

της Μαριάννας Τζιαντζή (KAΘΗΜΕΡΙΝΗ, 7-7-2012)

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1A2

This entry was posted in Media, Science and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s