Μάθε να δείχνεις

Όσο κι αν οι δυνατότητες ενός ανθρώπου έχουν τρομακτική ισχύ, η γεμάτη αδυναμίες φύση μας ουκ ολίγες φορές μάς οδηγεί στο να ψάχνουμε για επιβεβαίωση. Όταν στερεύει κάθε απόθεμα σιγουριάς μέσα μας και οι ανασφάλειες, οι φοβίες και όλα τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματά μας μάς αφαιρούν κάθε ίχνος εσωτερικής δύναμης, χρειαζόμαστε εκείνη τη σπρωξιά που θα μας ταρακουνήσει, που θα μας επαναφέρει στην τάξη, στην απαρέγκλιτη συνέχιση εξέλιξης των ικανοτήτων μας και της εσωτερικής μας αυτοβελτίωσης.

Φυσικά επαφίεται αποκλειστικά στη δική μας συνειδητότητα το ποιος είναι αυτός που η προσωπικότητά του είναι ικανή να μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση να συνεχίσουμε (μπορεί βέβαια να είναι μια γενικότερη κατάσταση που θα την προκαλέσει, ωστόσο επειδή οι καταστάσεις είναι αποτελέσματα ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, και μόνο καταστάσεις που αφορούν άτομα με συγκεκριμένη επιρροή ως προς εμάς μπορούν να αποτελέσουν για μας εφαλτήριο, στέκομαι στην προσωποκεντρική προσέγγιση του θέματος).

Από ένα άτομο, λοιπόν, που το θεωρούμε σημαντικό για κάποιον λόγο, αναζητούμε μια δεδομένη στιγμή ή γενικότερα, άλλοτε μια ένδειξη αποδοχής αυτού που είμαστε ή κάνουμε, άλλοτε την επιβράβευση, άλλοτε- τις πιο αδύναμες από τις στιγμές μας- προσδοκούμε την ανταπόδοση αυτού που καθ’ ημάς έχουμε προσφέρει. Η τρίτη περίπτωση είναι και η πιο επικίνδυνη γιατί εάν δεν δούμε από το άλλο άτομο αυτό που περιμένουμε, μπορεί εκούσια ή ακούσια να οδηγηθούμε σε μια δολοφονική στασιμότητα.

Κι όσο πιο μεγάλη η σημασία του προσώπου αυτού, τόσο πιο μεγάλη και η επιρροή. Άρα, τόσο πιο δραστικά τα αποτελέσματα της σπρωξιάς ή της αδράνειάς του. Από τη μια η σπρωξιά είναι απότοκη μιας σωστά εκφρασμένης εξωτερίκευσης. Κι η πολυπόθητη αυτή σπρωξιά θα μας γεμίσει με τα απαραίτητα αποθέματα σιγουριάς και με την ώθησή της θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Από την άλλη, εάν το άτομο αυτό δεν δείξει κάποιο σημάδι ή εάν η εξωτερίκευση δεν γίνει με τον σωστό τρόπο (ο ιδανικός τρόπος απαιτεί σύμφωνη αντίληψη περί της ορθότητας και από τα δύο πρόσωπα), τότε τα ψυχικά μας ντεπόζιτα συνεχίζουν να έχουν έλλειψη σιγουριάς και ενέργειας, ενώ αντίθετα γεμίζουν ακόμα περισσότερο με ανασφάλεια, αρνητισμό και εγείρονται ακόμα περισσότερα βασανιστικά ερωτήματα, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε συναισθηματικό εκτροχιασμό και σε μια μοιραία προσωπική στασιμότητα.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, μέσα από αυτή τη διαπροσωπική διαδικασία προσωπικής εξέλιξης, πόσο σημαντικό είναι να ξέρει κανείς να δείχνει αυτά που νιώθει, αυτά που πιστεύει, αυτά που είναι. Γιατί από αυτά κάποιος άλλο περιμένει να πιαστεί, αυτά είναι η σπρωξιά που χρειάζεται. Μέσα από αυτά η αδύναμη φύση του γίνεται λίγο πιο δυνατή. Όταν πάλι η διαδικασία αυτή «στραβώνει» τα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Η αδύναμη ανθρώπινη φύση αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο. Αντί να γεμίζει με δύναμη και θέληση για το βέλτιστο, γεμίζει με αναπάντητα ερωτήματα και καταστροφικά κόμπλεξ. Μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να γεννήσει τα πιο ακραία πάθη και να οδηγήσει στα πιο σοβαρά λάθη. Λάθη που αφήνονται κληρονομιά μεταγενέστερων ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.

Κι αν όλα αυτά που δείχνουμε για κάποιους μπορεί να είναι εντελώς λάθος, η διαδικασία αυτή από μόνη της είναι μια αλήθεια. Γιατί αυτός που περιμένει να δει από μας, βλέπει μια προσωπική αλήθεια, ορθή ή εσφαλμένη, που θα τον κάνει να προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του. Και το τέρμα της διαρκούς προσπάθειας είναι μόνο το Καλό κι Αγαθό. Και αυτό το Καλό κι Αγαθό θα οδηγήσει σε αληθινές και υγιείς σχέσεις. Σχέσεις ανθρώπων που θα ξέρουν να δείχνουν…

του Μάνου Παπαδάκη

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1EJ

This entry was posted in Human Relations, Society and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s