Η ιστορία της φυγής

Ο Μωχάμετ είναι ένας μέσος μουσουλμάνος κάτοικος της Άπω Ανατολής που προσπαθεί να ζήσει νομίζοντας πως καλλιεργεί ένα χέρσο κομμάτι γης. Η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ο ήρωας μας είναι μέχρι τη μικρή κοντινή πόλη για να πουλήσει τα προϊόντα του. Το γαϊδουράκι του αποτελούσε τα τελευταία χρόνια το μοναδικό μεταφορικό του μέσο. Βαθιά θρησκευόμενος ο Μωχάμετ ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Μουσουλμανικής Θρησκείας και δεν φέρνει καμία αντίρρηση στην Θεοκρατική του κυβέρνηση η οποία τον χρησιμοποιεί διαρκώς. Το υποκείμενο μας λοιπόν κινείται γύρω από τον χώρο που του επιτρέπει η αλυσίδα του και βλέπει όσες σκιές του επιτρέπει ο δυνάστης του, ο οποίος ηθελημένα τον κρατάει σε μια άγνοια η οποία τον βολεύει καθώς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις βουλές του.

Ένα βράδυ λοιπόν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Μία τρομερή πλημμύρα χτυπάει τη χώρα και η σοδειά καταστρέφεται, ακόμη και ο Ομάρ ο γάιδαρος πνίγεται στα μανιασμένα νερά. Ο Μωχάμετ διαπιστώνει πως δεν μπορεί πια να θρέψει τα παιδιά του, δεν μπορεί να προσφέρει ένα πιάτο φαΐ στους γέρους γονείς του. Είναι απελπισμένος για το αύριο, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει… Θα το κάνει, όσο κι αν κινδυνεύσει, όσα εμπόδια κι αν του βάλουν, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ο πάσσαλος της αλυσίδας δεν θα τον αφήσει αλλά δεν μπορεί και να τον αποτρέψει πια καθώς ο ίδιος αδυνατεί να του προσφέρει τα βασικά της διατήρησης μιας εξουσιαστικής σχέσης. Παίρνει την μεγάλη απόφαση όπως τόσοι άλλοι, θα πάει στη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη! Παίρνει λοιπόν ο φίλος μας με ό,τι οικονομίες είχε μαζέψει το αεροπλάνο για την Τουρκία νόμιμα και φυσικά, δήθεν σαν τουρίστας. Εκεί έρχεται σε πρώτη επαφή με την παρανομία του νεότερου κόσμου, δίνει ένα τεράστιο ποσό σε έναν Βαρόνο της Λαθρεμπορίας για να τον μεταφέρει στην Ελλάδα, τον πρώτο του σταθμό για την Ευρώπη. Η βάρκα τρυπάει, πέφτουν στη θάλασσα, παλεύουν ώρες με τα μανιασμένα κύματα μέχρι που τους περισυλλέγει το λιμενικό σώμα. Άλλοι ζωντανοί, άλλοι νεκροί. Ο ήρωας μας είναι τυχερός σήμερα, επιβίωσε. Tους πηγαίνουν λοιπόν σ’ ένα κοντινό νησί και τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Μόλις λοιπόν στυλώνονται τους δίνεται ένα έγγραφο που είναι το μοναδικό στοιχείο απόδειξης της ύπαρξης τους στη καινούργια τους ζωή. Το επόμενο λεπτό το χαρτί σκίζεται και πετιέται στα σκουπίδια.

Ο Μωχάμετ λοιπόν πάει στην Αθήνα, στην αρχή μοιάζει χαμένος, προσπαθεί να εγκλιματιστεί με το περιβάλλον. Γνωρίζει κάποιους συμπατριώτες του που του εξηγούν την δυσκολία της κατάστασης να βρουν δουλειά στη χώρα και να φύγουν για αλλού. Ο Μωχάμετ δεν απελπίζεται είναι αποφασισμένος να πετύχει. Ζει σε ελάχιστα τετραγωνικά μαζί με άλλους μετανάστες. Συνεχώς δέχεται προτάσεις για εύκολο χρήμα μέσω της πώλησης ναρκωτικών αλλά αρνείται πεισματικά. Ήταν ηθικός άνθρωπος σε όλη του τη ζωή. Κάθε μέρα πεινάει και περισσότερο αλλά συνεχίζει να αντιστέκεται σε αντίθεση με άλλους που κλέβουν και σκοτώνουν καθημερινά. Δεν αντέχει άλλο, οι ελπίδες του γκρεμίζονται, θα γυρίσει πίσω. Προσπαθεί να κάνει μια άλλη μία καινούργια αρχή, μα πάνω από όλα νιώθει την υποχρέωση να πληροφορήσει τους συμπατριώτες του πως ο κόσμος που ονειρεύονται δεν είναι έτσι. Είναι σήμερα ένας κόσμος βαθιάς κρίσης και ύφεσης που δεν μπορεί να θρέψει ούτε τους πολίτες του, είναι ένας κόσμος βαθιά συντηρητικός που δεν μπορεί να δεχτεί την πολυπολιτισμικότητα. Ο Μωχάμετ έκανε το χρέος του, όμως κάνεις δεν μπορεί να σταματήσει όσους κυνηγούν το όνειρο.

του Ηλία Παππά

*Ο Ηλίας Παππάς είναι φοιτητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

___________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1EX

This entry was posted in Human Trafficking, Immigrants and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s