Χρυσά εισιτήρια

«Μαγικά χαρτάκια» είχαμε συνηθίσει να αποκαλούνται τα εισιτήρια συναυλιών ή έστω τα εισιτήρια μεγάλων ποδοσφαιρικών αγώνων. Φαίνεται όμως ότι και κάποια άλλα εισιτήρια θα γίνουν επίσης… μαγικά. Αυτά των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν έφταναν οι συνεχόμενες περικοπές και οι φόροι, τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει και τις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, με στόχο –όπως πάντα- να αυξήσει τα έσοδα. Το θέμα είναι βέβαια ποιος θα κυκλοφορεί με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν το ενιαίο εισιτήριο φτάσει, όπως λένε οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στο 1,75 ευρώ από 1,40 ευρώ που είναι σήμερα και το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ φτάσει στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που κοστίζει τώρα. Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος πάει καθημερινά στην δουλειά του με ΜΜΜ θα χρειάζεται συνολικά περίπου 70 ευρώ τον μήνα, μόνο για τα μεταφορικά του μέχρι την εργασία του. Και όλα αυτά ενώ βλέπει τον μισθό του να συρρικνώνεται, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δεν βρισκόμαστε στο 2007 ή στο 2004. Τότε θα ήταν πιο εύκολο για κάποιον να πληρώσει ένα ακριβότερο εισιτήριο, τώρα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Την ίδια ώρα, η λαθρεπιβίβαση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κι όμως, δεν γίνεται καμία κίνηση για να μαζευτούν από εκεί τα απαιτούμενα έσοδα. Είναι σαν να μας λέει δηλαδή το κράτος: «χρειάζομαι έσοδα αλλά επειδή δεν μπορώ να πιάσω τους λαθρεπιβάτες, θα τα πάρω από αυτούς που κόβουν εισιτήριο». Τόσο απλά. Η ίδια –λανθασμένη- τακτική η οποία ακολουθείται εδώ και καιρό και για την είσπραξη φόρων.

Και μιλάμε βέβαια για ΜΜΜ τα οποία (ίσως με εξαίρεση το Μετρό) έχουν σημαντικές φθορές, η καθαριότητα τους δεν είναι επαρκής ενώ η συχνότητα των δρομολογίων πολλές φορές δοκιμάζει την υπομονή των πολιτών. Εννοείται, ότι μετά από κάποια ώρα το βράδυ δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα δρομολόγιο, αλλά εντάξει… ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας…

του Γιάννη Μπελεγρίνη

*Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος.

__________________________________________________________

Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1Ly

This entry was posted in Abuse, Austerity, Decadence, Politics, Society and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Χρυσά εισιτήρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s