Ενάντια στη ρατσιστική βία

Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας τείνει να λάβει τις διαστάσεις ενός διογκούμενου προβλήματος. Επιθέσεις άκριτης βίας με αποδέκτες πρόσφυγες και μετανάστες, ανιθαγενείς, αιτούντες άσυλο -ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά- νόμιμα ή παράνομα εισελθόντες στη χώρα. Μοναδικό κριτήριο στοχοποίησης αποτελεί η καταγωγή και το χρώμα τους.

Η λογική φυλετικά ανώτερων κι εν αντιστοιχία κατώτερων ανθρώπων δεν υφίσταται και δεν παρέχει σε καμία των περιπτώσεων απενεχοποίηση των αυτουργών και των κρουσμάτων. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι στους οποίους δεν δίδεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Διωκόμενοι από την χώρα ιθαγένειας τους δεν είναι κι αυτοί παρά μέρος του αποσαθρωμένο συστήματος. Η ρατσιστική βία συνεπάγεται κατάφωρη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κοινωνική ανοχή, ακόμη και στήριξη από μερίδα πολιτών σε αυτήν την κλιμακούμενη κατάσταση υποδηλώνει το τεράστιο έλλειμμα παιδείας και ανθρωπιάς.

Είναι αδύνατο να μη γίνει αναφορά στις εθνικοσοσιαλιστικές ομάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νεοεισαχθείσα στη Βουλή, Χρυσή Αυγή. Ομάδα με βαθύτατες ρατσιστικές αντιλήψεις η οποία τυγχάνει της πολιτικής υποστήριξης διαμέσου του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγειν. Με πολλαπλές επιθέσεις εναντίον μεταναστών προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους πλασματικούς εχθρούς εν μέσω μιας κρίσης πολυδιάστατης-οικονομικής αλλά και συνάμα πνευματικής. Έστω κι αν ένας πολίτης έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως οι συμμορίτικες πρακτικές θα οδηγήσουν σε κάποιου είδους κάθαρση, ας συλλογιστεί πρώτα πως και το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (του Χίτλερ) με δημοκρατικές διαδικασίες αναρριχήθηκε στη εξουσία, με τα μετέπειτα γνωστά τοις πάσι γεγονότα που στιγμάτισαν την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Κάθε σκεπτόμενος, σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να εναντιωθεί στην εκβαρβάρωση της κοινωνίας. Απαιτείται συγκροτημένη δράση, να υψώσουμε τις φωνές μας, να κατεβούμε στις πορείες όλοι ενωμένοι. Γιατί κάθε φορά που ένας μετανάστης γίνεται θύμα βίας, αν δε δράσουμε, ο θύτης είσαι εσύ, είμαι εγώ.

* Η Άσπα Λάτση είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1Qb

This entry was posted in Abuse, Decadence, Fascism, Immigrants and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s