Έδωσα φακελάκι

Καθημερινά μέσω των ΜΜΕ διαχέονται στο κοινό οικονομικές ατασθαλίες βουλευτών, γιατρών και γενικά πάσης φύσεως δημόσιων λειτουργών (που λέει ο λόγος), από μερικές δεκάδες χιλιάδες μέχρι δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που ο λαός πεινάει και οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια την τροφή τους συνεχώς αυξάνονται. Εύλογη ερώτηση, ποια σκουπίδια; Δεν υπάρχει φαγητό για πέταμα!

Η ατιμωρησία φυσικά κυβερνά εδώ και χρόνια, έχουμε βαρεθεί να ακούμε για εξεταστικές επιτροπές και ένορκες διοικητικές εξετάσεις δίχως αποτελέσματα. Πρόσφατα σε συζήτηση με φίλους φοιτητές της ιατρικής καταλήξαμε στο συμπέρασμα, πως στον κόσμο έχει περάσει η αντίληψη ότι είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού να δίνουμε φακελάκι στους γιατρούς, ότι είναι φυσιολογικό να λαδώνουμε για μια νέα άδεια ή την πολεοδομία κ.ο.κ. Κάτι όμως πρέπει να γίνει για να αλλάξει η νοοτροπία αυτή γιατί ΟΧΙ δεν είναι φυσιολογικό το «φακελάκι», ούτε η «μίζα» και κάθε είδους «λάδωμα».

Σε απάντηση στην προαναφερθείσα συζήτηση ήρθε ένα mail από μία φίλη που με ενημέρωνε για μια νέα κίνηση με σκοπό την απαλλαγή από την λανθασμένη νοοτροπία του «λαδώματος» και την απαρχή ενός νέου είδους συναλλαγών, των έντιμων! (είναι πραγματικότητα και σύμπτωση τα παραπάνω και δεν εξυπηρετούν λόγους marketing όπως κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να υποθέσει).

Η κίνηση ονομάζεται “Έδωσα φακελάκι“ και πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα δημοσιοποίησης περιστατικών διαφθοράς από απλούς πολίτες. Είναι ένα νέο site και φιλοδοξεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα. Το “Έδωσα Φακελάκι” είναι μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα δημοσιοποίησης περιστατικών διαφθοράς από απλούς πολίτες. Καταγράφει ανώνυμα τις επαφές με διεφθαρμένους δημοσίους λειτουργούς και ποσοτικοποιεί τη διαφθορά ανά νομό και ανά υπηρεσία.

Οι ιδρυτές του Έδωσα Φακελάκι πιστεύουν ότι η καταγραφή και αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του. Ήδη από τη δημοσιοποίηση του site, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες και συμβαίνει αυτό που ανέμεναν οι ιδρυτές του. Να διαφανεί ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και μετά από ένα reload στο browser του ίντερνετ, υπάρχουν νέες καταγγελίες.

Αν λοιπόν έχετε πέσει θύμα διαφθοράς, ή αν ακόμα αντισταθήκατε, μπορείτε να δημοσιοποιήσετε ανώνυμα την ιστορία σας στο www.edosafakelaki.org. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Αφιερωμένο στη Χριστίνα.

του Κωνσταντίνου Κόκκοτα

*Ο Κωνσταντίνος Κόκκοτας είναι 23 ετών και σπουδάζει ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο πανεπιστήμιο Πατρών.
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1QB

This entry was posted in Abuse, Corruption, New Beginning and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s