ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ
Τη μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στο επενδυτικό κοινό, ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου ΦΑΓΕ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές.
Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Αθανάσιος Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει«.
Πάντως, η απόφαση της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο εξέπληξε την αγορά και ενέτεινε τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό, χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μεγαλύτερη ζημιά, όπως εξηγούν οικονομολόγοι, αφορά στα ταμεία του Κράτους καθώς η μεταφορά της έδρας πρακτικά σημαίνει ότι τα κέρδη που παράγει η ΦΑΓΕ στις διάφορες χώρες θα φορολογούνται πλέον στο Λουξεμβούργο όπου είναι η νέα έδρα του ομίλου και όχι στην Ελλάδα όπως συνέβαινε μέχρι χθες.
ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟΣ
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1SA