Πέφτοντας με τον Felix

O Αυστριακός Felix Baumgartner απευθύνει έναν στρατιωτικό χαιρετισμό στη γη και αφήνεται στη βαρύτητα από ύψος 39 χιλιομέτρων. «Δεν σκεφτόμουν το ρεκόρ. Σκεφτόμουν μόνο ότι ήθελα να γυρίσω στη γη ζωντανός.» Και άρχισε να πέφτει.

O Felix ανέβηκε εκεί πάνω με ένα «μπαλόνι». Ποτέ κανένα σώμα δεν κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα, με 1.370 χιλιόμετρα την ώρα-έσπασε το φράγμα του ήχου. «Δεν το κατάλαβα. Με αυτή τη φόρμα δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Είναι σαν να κολυμπάς χωρίς να βρέχεσαι». Ποτέ κανένας άνθρωπος δεν δοκίμασε να πέσει από τόσο ψηλά. Και κανένας δεν έκανε τόσο μεγάλη ελεύθερη πτώση, μέχρι να πατήσει το κουμπί που ανοίγει το αλεξίπτωτο. «Ήξερα ότι με βλέπουν όλοι και ευχόμουν να μπορούσαν να δουν όσα έβλεπα. Εκεί πάνω καταλαβαίνεις πόσο μικρός είσαι».

Προσγειώθηκε όρθιος. Και γονάτισε για λίγο σηκώνοντας τα χέρια, σαν ποδοσφαιριστής που έβαλε ένα σπουδαίο γκολ. «Χρειάστηκα δύο ώρες για να ανέβω και μόλις δέκα λεπτά για να κατέβω. Είναι μία οδυνηρή μεταφορά για τη σεξουαλική μου ζωή» σχολίασε στο twitter.

Ο Felix φούσκωσε τον λογαριασμό του με μερικά εκατομμύρια δολάρια της Red Bull που πλήρωσε και σχεδίασε το εγχείρημα-παρεμπιπτόντως ήταν σπουδαία μέρα για την εταιρία, κέρδισε και το γκραν πρι στην Κορέα. Αλλά ναι, δεν το έκανε για τα λεφτά. Είναι άλλο το κίνητρο των ανθρώπων που διασχίζουν αυτά τα σύνορα και αψηφούν όρια. Ποιο; Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το καταλάβω. Λίγοι πρέπει να μπορούν, μόνο οι τύποι που του μοιάζουν.

Χώθηκα, λοιπόν, ανάμεσα στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν την επιχείρηση από το Youtube. Κάποια στιγμή γίναμε τόσοι πολλοί που «έπεσε» το Youtube. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα τον Major Tom του Bowie. Και μετά άρχισα να σκέφτομαι ανάποδα. Προσπάθησα να βρω τι δικό μας έχει πέσει με τόση ταχύτητα και σε ελεύθερη πτώση. «Όλη η χώρα» θα μου πείτε. Ναι, δεν διαφωνώ, πάνω της είμαστε και πέφτουμε μαζί. Πηγαίνουμε προς τα κάτω. Αλλά θα ήθελα να το δούμε κομμάτι-κομμάτι. Έπεσαν οι μύθοι, τα προσχήματα, η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια, πρόσωπα και σύμβολα. Οι αντοχές μας.

του Κώστα Γιαννακίδη

Στα σχόλια προσθέστε τι άλλο νομίζετε ότι πέφτει με την ταχύτητα του Φέλιξ.
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1TJ

This entry was posted in Events, Portraits and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s