Ενάντια στη συνθήκη της Ε.Ε. η πίεση της Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση του νερού

“Ουδετερότητα” θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εταιριών ύδρευσης όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες. Είναι έκνομη λοιπόν η πίεση που ασκεί στις κυβερνήσεις των χωρών υπό δανεισμό, ως μέλος της Τρόϊκας, πίεση την οποία η ίδια επιβεβαιώνει με επιστολή της.

Ένα ατράνταχτο νομικό επιχείρημα που θα μπορούσε να αντιτάξει η ελληνική πλευρά, αν είχε όντως έστω και την παραμικρή πρόθεση “διαπραγμάτευσης” και προστασίας του κοινωνικού συμφέροντος.

Το επιχείρημα αυτο,  αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Ολι Ρεν, περισσότερες από 20 οργανώσεις που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού καταγγέλοντας τη συμπεριφορά της Κομισιόν καθώς και την άρνηση της να απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στην πρώτη τους επιστολή  (Το διευθυντήριο του Ολι Ρεν απάντησε τελικά μετά από περισσότερο από έναν χρόνο κι ύστερα από απειλές ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα απευθύνονταν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή).

Στην επιστολή ακόμη αναφέρεται οτι η μόνη σοβαρή έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τις ιδωτικοποιήσεις του νερού, έχει καταδείξει οτι δεν υπάρχει καμια μείωση κόστους όπως ισχυρίζεται η κομισιόν ενώ αντίθετα  η εφαρμογή της έχει προκαλέσει προβλήματα, που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις να επαναδημοτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης με απτά αποτελέσματα στην μείωση των τιμολογίων και την προστασία της ποιότητας του νερού.

Την επιστολή συνυπογράφουν από την Ελλάδα, η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και η κίνηση 136.

Στο δικό της δελτίο τύπου η πρωτοβουλία  μας καλεί “άλλη μια φορά, όλους τους πολίτες αλλά και συλλόγους, φορείς και επιστημονικά και πρωτοβάθμια σωματεία να συνυπογράψουν το κείμενο συλλογής υπογραφών, αν είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνοι με την κατεύθυνση του και να σταθούμε αυτή τη φορά όλοι μαζί απέναντι στις αυθαιρεσίες των μη εκλεγμένων Επιτρόπων και στη μη δημοκρατική, ασύμφορη και ατεκμηρίωτη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στη χώρα μας”.

Η επιστολή του Ευρωπαίκού Κινήματος προς την Κομισιόν 17/10/2012

Η καθυστερημένη απάντηση της Κομισιόν στην πρώτη επιστολή 26/9/2012

Η πρώτη επιστολή στις 15/5/2011 με όλα τα επιχειρήματα κατά των διωτικοποιήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ακολουθεί στα ελληνικά το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού κινήματος μεταφρασμένο από την πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ 17 /10

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στις χώρες υπό κρίση την ιδιωτικοποίηση του νερού

Βρυξέλλες – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σκoπίμως την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ως μία από τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται στα πακέτα διάσωσης, αναγνώρισε με επιστολή της προς τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 [1] το διευθυντήριο του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν απαντώντας σε ερωτήσεις σε ανοιχτή επιστολή σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ιδιωτικοποιήσεων μέσω της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες. [2] Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνέταξαν σήμερα επιστολή προς τον Επίτροπο Rehn απαιτώντας να σταματήσει «οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση για επιβολή ως προϋποθέσεων τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού ». [3]

Η πίεση της Επιτροπής προς την ιδιωτικοποίηση παραβλέπει το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε να αποδώσει αποτελέσματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις έχουν προσφάτως επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης λόγω των αρνητικών εμπειριών με την ιδιωτικοποίηση. Η ολλανδική κυβέρνηση το 2004, πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του τομέα ύδρευσης και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες θα είναι αντισυνταγματική.

Η Επιτροπή δεν προέβαλε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τη θέση της στην απάντησή της, παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η δημόσια διαχείριση είναι συχνά αποτελεσματικότερη από την ιδιωτική. Παραβιάζει, επίσης, βασικά άρθρα της συνθήκης της ΕΕ όπου η στάση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ουδέτερη όσον αφορά το ζήτημα της κυριότητας του νερού. [4]

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη υποβάλει ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την αντίφαση μεταξύ των συστάσεων της Τρόικας και την απαιτούμενη ουδετερότητα της Επιτροπής.

«Αυτό δείχνει πραγματικά πώς η Επιτροπή έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Τα ιδεολογικά της επιχειρήματα δεν βασίζονται σε τεκμηριωμένα γεγονότα και οδηγούνται στα άκρα αγνοώντας τη δημοκρατική βούληση των πολιτών», δήλωσε ο Gabriella Zanzanaini, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για Τρόφιμα & Νερό στην Ευρώπη.

«Η Επιτροπή έχει πολλά να εξηγήσει. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει απόδειξη που να στηρίζει την άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αποτελεσματικότερος, αλλά υπάρχει επίσης πολύ ισχυρή δημόσια αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα υποχωρήσουν ήσυχα στο ζήτημα», δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU).

Καθώς οι κινήσεις πολιτών σε όλη την Ευρώπη επιταχύνουν το βηματισμό τους στην καταπολέμηση της πώλησης του δημοσίου νερού, η πρώτη πρωτοβουλία του “Ευρωπαίου Πολίτη” έχει ήδη ξεκινήσει για την προώθηση της εφαρμογής του δικαιώματος στο νερό για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και της ιδέας ότι η ύδρευση και διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν θα πρέπει να υπόκειται στους «εσωτερικούς κανόνες της αγοράς», και πως το νερό θα πρέπει να εξαιρείται από την απελευθέρωση της αγοράς.[5]

 Επικοινωνία:

Pablo Sanchez EPSU

tel: 0032 474 626 633 email: psanchez@epsu.org

Olivier Hoedeman, Corporate Europe Observatory

tel: 0032 4 7448 6545   email: olivier@corporateeurope.org

Gabriella Zanzanaini, Food & Water Europe

tel: 0032 488 409 662 email: gzanzanaini@fweurope.org

 Σημειώσεις:

[1] Food Water Europe Water Privatization 17Oct2012 (page 4)

[2] Open letter to EU Commission on water privatisation

[3] Food Water Europe Water Privatization 17Oct2012

[4] Αναφέρεται στην υποτιθέμενη ουδετερότητα της ΕΕ σχετικά με το θέμα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών νερού που περιγράφεται στο άρθρο 345 της ΣΛΕΕ και το άρθρο. 171 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

[5] http://www.right2water.eu

MultiMedia Team
_
_______________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1UM

This entry was posted in Abuse, Capitalism, Politics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ενάντια στη συνθήκη της Ε.Ε. η πίεση της Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s