Αν δεν πιστεύετε τις στατιστικές, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας. Πάνω από τη µισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρµανσης τους κρύους µήνες του χειµώνα. Πέρα από τη ζεστασιά όµως, αυτό συνεπάγεται έξοδα, αλλά και µια σηµαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού η θέρµανση αυτή συνήθως παρέχεται από καυστήρες πετρελαίου ή ηλεκτρικό ρεύµα που παράχθηκε µε ρυπογόνο λιγνίτη.
Ένα αντίστοιχο πρόβληµα έχουµε και το καλοκαίρι, αφού ο ενεργοβόρος κλιµατισµός θεωρείται πια απαραίτητος στις, συχνά αφόρητες, συνθήκες που επικρατούν στα αστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, και εν µέσω οικονοµικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιµέτωπο µε το φάσµα της “ενεργειακής φτώχειας”, δυσκολεύεται δηλαδή να πληρώσει τους λογαριασµούς του ρεύµατος ή να πληρώσει για µια επαρκή θέρµανση ή ψύξη του σπιτιού του.
Ας δούµε λίγο αναλυτικότερα τις προτεινόµενες τεχνολογίες πράσινης θερµότητας.
1. Θέρµανση µε βιοµάζα
Ξεχάστε τις χαµηλές αποδόσεις και τον µαύρο καπνό. Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιοµάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν µια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή, όχι µόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα ευρύ φάσµα επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων.
Εκτός από τα γνωστά καυσόξυλα, η χρήση της βιοµάζας γίνεται συνήθως µε την καύση θρυµµάτων ξύλου (wood chips) ή συσσωµατωµάτων (pellets, µικρά πεπιεσµένα κοµµάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα) σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας µε αυτόµατη τροφοδοσία καυσίµου και ηλεκτρονικά ελεγχόµενη παροχή αέρα, οι οποίοι είναι σε θέση να αποδώσουν περισσότερο από το 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο για θέρµανση. Τα πιο εξελιγµένα συστήµατα διαθέτουν αυτόµατο σύστηµα καθαρισµού των επιφανειών εναλλακτών θερµότητας και αυτόµατη αποµάκρυνση της στάχτης, ενώ ορισµένα µοντέλα συµπιέζουν τις στάχτες, ώστε το καθάρισµα να είναι αναγκαίο µόνο δύο φορές το χρόνο.
Τα pellets µεταφέρονται είτε χύδην (σε βυτία) είτε σε σάκους διαφόρων χωρητικοτήτων. Αποθηκεύονται είτε εντός του κτιρίου σε χώρο κοντά στο λέβητα, είτε και εκτός του κτιρίου σε ειδικό υπόγειο ή υπέργειο χώρο. Τα pellets µπορούν να καούν σε διαφόρων µεγεθών λέβητες και εστίες, από µικρές οικιακές ξυλόσοµπες, έως συστήµατα κεντρικής θέρµανσης και µεγάλους βιοµηχανικούς λέβητες.
2. Γεωθερµικές αντλίες θερµότητας
Η αρχή του γεωθερµικού κλιµατισµού είναι εξαιρετικά απλή. Βασίζεται στο γεγονός ότι λίγα µέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η θερµοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους 1820 βαθµούς Κελσίου. Αν συνεπώς εκµεταλλευτούµε τη διαφορά θερµοκρασίας µεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, µπορούµε να θερµάνουµε χώρους το χειµώνα και να τους ψύξουµε αντίστοιχα το καλοκαίρι.
Αυτό γίνεται µε τη χρήση µιας γεωθερµικής αντλίας θερµότητας, η δε θερµότητα µεταδίδεται µέσω ενός δικτύου σωληνώσεων που είτε βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και χαµηλό βάθος, είτε σε κατακόρυφη διάταξη εκµεταλλευόµενοι µία γεώτρηση που γίνεται γι’ αυτό το λόγο. Μια γεωθερµική αντλία καταναλώνει συνήθως γύρω στο 30% της ενέργειας που αποδίδει, συµβάλλοντας έτσι σηµαντικά στην εξοικονόµηση ενέργειας.
3. Ηλιακή θέρµανση και ψύξη
Τα συστήµατα ηλιακής θέρµανσης χρησιµοποιούνται ευρέως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, συνήθως σε συνδυασµό µε κάποιο άλλο σύστηµα θέρµανσης (π.χ. βιοµάζα ή αέριο), γι’ αυτό και είναι γνωστά ως συνδυασµένα συστήµατα (combisystems). Ήδη, αρκετές εταιρίες παρέχουν τέτοια συστήµατα και στην ελληνική αγορά (σε συνδυασµό π.χ. µε τον συµβατικό λέβητα πετρελαίου ή αερίου). Σε µεγαλύτερη κλίµακα µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την τηλεθέρµανση οικισµών και εµπορικών κτιρίων.
Τα συστήµατα αυτά κάνουν χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας, µέσω ηλιακών συλλεκτών, προκειµένου να ζεστάνουν το νερό το οποίο θα χρησιµοποιηθεί από κάποιο άλλο σύστηµα για την θέρµανση χώρων.
Τα συστήµατα ψύξης µε ηλιακή ενέργεια, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένα, αλλά αποτελούν µία πολύ καλή λύση στα ζεστά κλίµατα όπως αυτό στις µεσογειακές χώρες. Στα συστήµατα ηλιακού κλιµατισµού, η διαδικασία ψύξης τροφοδοτείται από την ηλιακή ακτινοβολία.
Greenpeace
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1UU