Τριτεύουσας σημασίας

• Με όλα τα μάτια στραμμένα στην απόφαση της Τρίτης,
• την ώρα που όλοι πασχίζουν να απαντήσουν που θα βρεθούν τα επί πλέον 33 δις για την επιμήκυνση,
• την στιγμή που η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα κάνει η Ευρώπη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαίοι επεξεργάζονται άλλη μια… μη-λύση.

Καμία απάντηση δεν θα δοθεί. Ούτε τα επί πλέον 33 δις θα αποφασιστεί από που θα βρεθούν, ούτε η βιωσιμότητα του χρέους θα αντιμετωπιστεί. Απλά, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, οι ηγέτες των πλεονασματικών χωρών θα αρκεστούν στο να κάνουν το ελάχιστο δυνατόν που χρειάζεται για να συνεχίσει η φαντασίωση ότι απεφεύχθη μια νέα χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου (για δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Μάρτη, όταν πτώχευσε υπό τον μανδύα του PSI). Και η δική μας κυβέρνηση, μιμούμενη το δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου του Μαρτίου του 2011, θα θριαμβολογήσει για την μεγάλη εθνική επιτυχία που μας βάζει σε «τροχειά ανάκαμψης»….

Με απλά λόγια, αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθεί άλλη μια συγκάλυψη του προβλήματος, η οποία το καθιστά χειρότερο από ποτέ. Όπως φαίνεται, θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων (τουλάχιστον της τάξης του 0.8%), επιμήκυνση των αποπληρωμών (με παράλληλη, και θεαματική, αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους), και την δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα στερεί από την ελληνική κυβέρνηση όλους τους βαθμούς ελευθερίας ως προς την χρήση των (νέων) δόσεων.

Καθώς τίποτα από όλα αυτά δεν απαντούν ούτε στο πρόβλημα του που θα βρεθούν τα δις που λείπουν από το τρέχον Μνημόνιο ούτε το πως το ελληνικό χρέος θα πάψει να αυξάνεται εκθετικά, σε έξι μήνες η ιστορία θα επαναληφθεί. Με ένα εθνικό εισόδημα κατά πολύ μειωμένο, με τις υστερήσεις να διογκώνονται, με μια γερμανική κοινή γνώμη που θα έχει ακόμα λιγότερες αντοχές σε νέες ειδήσεις περί νέας ελληνικής μαύρης τρύπας, με μια κυβέρνηση να ψάχνει τρόπο να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα που τώρα υπόσχεται ότι δεν θα φέρει…

Πράγματι, αύριο ξημερώνει μια Τρίτη που η Ιστορία θα αντιμετωπίσει με την περιφρόνιση που της αξίζει. Μην κουραστείτε λοιπόν, φίλες και φίλοι, μελετώντας και να ερμηνεύοντας τις αυριανές αποφάσεις. Θα ξεχαστούν πολύ, πολύ γρήγορα…

του Γιάνη Βαρουφάκη
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-1Zs

This entry was posted in Austerity, Economy, Politics and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s