Ο φόβος φυλάει τα έρμα

«Στις 1 Ιανουαρίου του 2000 θα έρθει η καταστροφή του τεχνολογικού μας κόσμου. Όλοι οι υπολογιστές θα τρελαθούν. Ο ιός της χιλιετίας θα καταστρέψει όλους τους σκληρούς δίσκους. Φυλάξτε τ΄ αρχεία σας γιατί θα τα χάσετε». Ήταν ο γενικός φόβος που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Οι Η/Υ ζουν και βασιλεύουν όπως πάντα. «Η καταστροφή της Γης θα έρθει τον Αύγουστο του 1999» με τις προβλέψεις του Γάλλου γιατρού και μαθηματικού του 16ου αιώνα Νοστραδάμου, σύμφωνα με τους οπαδούς του. Ακόμη την περιμένουμε. «Ζήστε τη ζωή σας, αμαρτήστε, κάντε ότι θέλετε γιατί ο μεγάλος κομήτης του Χάλλεϋ θα συγκρουσθεί με τη Γη και θα καταστραφούμε». Αυτά έλεγαν το Μάη του 1910. Καλύτερες παρατηρήσεις έδειξαν όμως ότι δε θα πέσει πάνω μας αλλά η ουρά του περιέχει κυάνιο και θα δηλητηριασθούμε. «Αντιχαλλεϋκά» χάπια κυκλοφόρησαν στην αγορά και ο κόσμος τ’ αγόραζε σωρηδόν. Όπως καταλαβαίνετε δεν πάθαμε τίποτα, Βέβαια ένας άλλος κομήτης, των Χέιλ-Μποπ, κόστισε τη ζωή σε 39 άτομα θρησκευτικής σέκτας, το Μάρτη του 1997, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας,, που αυτοκτόνησαν ομαδικά, επειδή πίστευαν ότι η Πύλη του Παράδεισου άνοιγε γι’ αυτούς με τους εξωγήινους που έρχονταν με διαστημόπλοιο να τους παραλάβουν πίσω από τον κομήτη. Για να μη μιλήσουμε και για τους οπαδούς του Ιαχωβά που συνέχεια μετατοπίζουν το τέλος του κόσμου από το 1875 στο 1878, μετά στο 1910, το 1914, 1920, 1925, 1941 κ.ο.κ. Κάτι που μάλλον θα γίνει με τους οπαδούς των ημερολογίων των Μάγια που περιμένουν το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. «Καλύτεροι» υπολογισμοί θα το μετατοπίσουν για αργότερα.

21 December 2012Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Υδρόγειο από την απληστία του ανθρώπου. Ο κίνδυνος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, της πυρηνικής καταστροφής, της τρύπας του όζοντος, της αποψίλωσης, για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους πολλούς πραγματικούς κινδύνους, περνούν στα ψιλά γράμματα, γιατί δε συμφέρει στην οικονομική ολιγαρχία. Άκουσε κανένας λέξη στα ΜΜΕ για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις κλιματικές αλαλαγές του ΟΗΕ που έλαβε χώρα από τις 26 Νοέμβρη μέχρι τις 7 Δεκέμβρη στη Ντόχα του Κατάρ; Τσιμουδιά. Και η Ελλάδα φυσικά απείχε. Εγώ το έμαθα από σουηδικές εφημερίδες που αφιέρωσαν σελίδες γι’ αυτό. Η κατάσταση κοντεύει να γίνει μη αντιστρέψιμη για τον πλανήτη μας, αλλά αυτοί που το πρεσβεύουν αυτό είναι και πάντα ήταν, γραφικοί. Οι καταστροφές που έρχονται είναι μόνο φυσικές και όχι ανθρωπογενείς, λένε. Αυτές δε μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν οι μεταφυσικοί φόβοι. Οι θρησκευτικοί. Οι υπαρξιακοί, που εύκολα προβάλλονται και προκαλούν φόβο, μαζικό φόβο. Και οι υπαίτιοι γι’ αυτούς συνήθως είναι «οι άλλοι», όχι εμείς.

Η μαζική υστερία πάντα είχε πέραση. Εκεί στηρίζονται όλα τα απολυταρχικά συστήματα και πολλές φορές ακόμη και τα δημοκρατικά. Ο μαζικός τρόμος του κομμουνισμού, μετά, της διεθνούς τρομοκρατίας και τελευταία της ισλαμοφοβίας επικρατεί στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες. Στην χώρα μας ο μαζικός φόβος του αλλότριου, του αλλόθρησκου, του μετανάστη, του πρόσφυγα. φέρνει στο φως ναζιστικές και αναρχικές δυνάμεις, κάτι άκρως επικίνδυνο για την κοινωνία που ταλαιπωρείται  από την ένδεια που γενικά επικρατεί. Ο λαός λέει: «Ο φόβος φυλάει τα έρμα» ή, «Κι ο άγγελος φοβέρα θέλει», αλλά ο φόβος αυτός πρέπει να μην είναι μαζικός που φέρνει την έλλειψη της ελευθερίας. Κοινωνίες που χτίζονται πάνω στο φόβο καταρρέουν. Η σωστή ενημέρωση εξαλείφει πολλούς αχρήστους φόβους. Ενημερώσου σωστά ανθρωπάκο, για να παραφράσω τον Βίλχελμ Ράιχ.

του Χαρίτωνα Τομπουλίδη

*Ο Χαρίτων Τομπουλίδης είναι αστρονόμος-αστροφυσικός.
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-26v

This entry was posted in End of the World, Environment, Environmental Destruction and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s