Αποπροσανατολισμός με κατασκευή «εσωτερικού εχθρού»

Τα εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται δημιουργούν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει κατασκευάζοντας, με επικοινωνιακά μέσα, άλλα πεδία αντιπαράθεσης, που μπορεί να έχουν μικρότερο επικοινωνιακό, πολιτικό κόστος γι’ αυτήν. Η γιγαντιαία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στηρίζεται στην ανάδειξη ενός «εσωτερικού εχθρού» με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΕΙ και βίλες

Η κυβέρνηση κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει με την πολιτική της παράνομες δραστηριότητες στο χώρο των ΑΕΙ και τις καταλήψεις διάφορων δημόσιων κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί στην κακή τους τύχη.

š ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΑυτή η κατηγορία, που επαναλαμβάνεται με συστηματικό τρόπο, εξυπηρετεί δύο στόχους. Πρώτον, να κατασκευαστούν ένοχοι για τη μετατροπή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δοκιμάζει τη χώρα μας σε ανθρωπιστική. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η κοινωνική διάλυση δεν πρέπει να αποδοθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων οδήγησαν στην υπερχρέωση της χώρας, στη δέσμευση στα μνημόνια και στην αναποτελεσματική εφαρμογή τους, αλλά στις πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προάσπισης της έννομης τάξης.

Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οδηγήθηκαν στην ουσιαστική διάλυση με πολιτική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας τους εδώ και δεκαετίες. Η βάρβαρη εγκατάλειψη δημόσιων κτιρίων και η παράνομη κατάληψή τους, εδώ και δεκαετίες, από διάφορους που αποκαλούνται αντιεξουσιαστές πρέπει και αυτές να αποδοθούν στις κυβερνήσεις του παραδοσιακού δικομματισμού. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία σοβαρή προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ούτε φυσικά να αξιοποιηθούν δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Απλώς η κυβέρνηση κατασκευάζει, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μια νέα αναμέτρηση, επιδιώκοντας να κρύψει, στο μέτρο του δυνατού, τη φοβερή επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιμένει διχαστικά είναι για να αμφισβητήσει τα κυβερνητικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει να ταυτίσει τις επιλογές της ηγεσίας του με τις προτιμήσεις κάποιων μικρών πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη ΝΔ να καλύπτει την εκλογική απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται από το Μαξίμου σαν δικαίωση της επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ενθαρρύνουν την κυβερνητική ηγεσία στην προσπάθειά της.

Μεγάλο κόστος

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος. Η τεχνητή πόλωση που προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές προστίθεται στην κοινωνική και πολιτική πόλωση που δημιουργεί η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης. Δοκιμάζονται έτσι οι αντοχές του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας, με τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του να έχουν την ψευδαίσθηση ότι η κοινή γνώμη θα διαμορφωθεί, σε βάθος χρόνου, περισσότερο από την ερμηνεία των γεγονότων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη Βίλα Αμαλία και λιγότερο από το ρεκόρ ανεργίας, φτώχειας και μιζέριας που προκαλεί η αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης, που προκάλεσε τεράστιο κοινωνικό κόστος, αφήνοντας εκατομμύρια Έλληνες εκτεθειμένους στο κρύο του χειμώνα, χωρίς καν να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πρόχειρη άμυνα

Στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στηρίζεται και η πολιτική άμυνα της κυβέρνησης στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και της ιδιοτελούς ανοχής προς τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Για να καλύψει τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξαφάνισε τη λίστα Λαγκάρντ και απάλλαξε γνωστούς επιχειρηματίες από την υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις για τις οικονομικές και φορολογικές τους επιλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησε το σενάριο της ενοχής του πολιτικά τελειωμένου κ. Παπακωνσταντίνου και καταδίκασε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του, σαν… επιλογή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και του πολιτεύματος. Η πλήρης πολιτική κάλυψη των πρωταγωνιστών της μεγάλης φοροδιαφυγής, που οδηγεί περιοδικά στη φορολογική ισοπέδωση του λαού, αλλά και το κομματικό πάρε δώσε για τον έλεγχο του φοροελεγκτικού μηχανισμού προετοιμάζουν το έδαφος για νέες δημοσιονομικές και οικονομικές περιπέτειες.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τείνει να εξαντληθεί η οικονομική αντοχή των ειλικρινών φορολογουμένων και οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας επισημαίνουν την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για να εφαρμοστεί με επιτυχία το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση Σαμαρά επιλέγει την πολιτική κάλυψη του κ. Βενιζέλου σε βάρος μιας σοβαρής προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής και διαμόρφωσης ενός σχετικά δίκαιου και λειτουργικού φορολογικού συστήματος. Όση πολιτική ένταση και να δημιουργήσει η κυβέρνηση για να καλύψει τον κ. Βενιζέλο, οι περισσότεροι πολίτες θα βγάλουν ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για τις μεθόδους και τις επιδιώξεις της.

Γιώργος Κύρτσος
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-28n

This entry was posted in Decadence, Politics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s