Μεταλλαγμένα υπεράνω πάσης υποψίας

Εάν φροντίζετε ώστε να αποφεύγετε τις γενετικά τροποποιημένες τροφές (Genetically modified foods), τότε είστε bostanistas. Ένας από τους όλο και περισσότερους ανθρώπους που επιλέγουν βιολογικά, μη επεξεργασμένα προϊόντα. Ευτυχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σαφείς περιορισμοί σχετικά με την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων τροφών εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, όπου έως και 80% των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Photo: Mauricio Alejo

Photo: Mauricio Alejo

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφών στην υγεία μας είναι μόλις και μετά βίας κατανοητές, όμως τα λίγα που γνωρίζουμε εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.  Υπογονιμότητα, καρκίνοι, γενετικές ανωμαλίες, μεγάλες ζημιές σε ζωτικά όργανα και νευρολογικές διαταραχές είναι μόνο μερικοί από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που διενέχουν.

Όμως δεν διατρέχουμε κίνδυνο μόνο από τις τροφές που τρώμε. Γεννετικά τροποποιημένοι οργανισμοί βρίσκονται και σε μία σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης που μπορεί να μας εκθέτουν σε τακτική βάση. Δεδομένου ότι οι ξένες και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες «αλωνίζουν» και στην ελληνική αγορά, είναι ώρα να αναρρωτηθούμε πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα προϊόντα.

Προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Προσέξτε αν περιέχεται πρωτεΐνη σόγιας ή αλκοόλ σε είδη προσωπικής φροντίδας όπως λοσιόν, κρέμες προσώπου, σαπούνια και σαμπουάν. Αντί για απαλό και μεταξένιο δέρμα ή λαμπερά μαλιά, μπορείτε να επιβαρύνετε το κεφάλι ή το πρόσωπό σας με τοξικές ουσίες προερχόμενες από γεννετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι.

Βαμβάκι: Κάτι που φοράτε αυτή τη στιγμή πάνω σας είναι πιθανότατα βαμβακερό. Τα σεντόνια και οι πετσέτες σας επίσης, καθώς και το βαμβάκι που χρησιμοποιείτε για την προσωπική σας υγιεινή στο μπάνιο. Το δέρμα μας απορροφά το 60% των ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Αν το βαμβάκι στα ρούχα μας δεν είναι βιολογικό, τότε μάλλον είναι γενετικά τροποποιημένο μιάς και το 50% του βαμβακιού που παράγεται παγκοσμίως είναι μεταλλαγμένο.
(δείτε εδώ τα αναλυτικά ποσοστά των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανά χώρα)

Μελάνι σόγιας: Πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φυσικών και οικολογικών προϊόντων επιλέγουν το μελάνι από γενετικά τροποποιημένη σόγια για τη βαφή ενδυμάτων, συσκευασίες, ακόμη και την εκτύπωση βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Το μελάνι απορροφάται από το δέρμα μας πολύ εύκολα, γι’ αυτό –αν διαβάζετε ακόμη εφημερίδες- σιγουρευτείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την ανάγνωση.

Αντισηπτικά χεριών: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφύγετε τη χρήση συμβατικών αντισηπτικών. Ίσως να μην έχετε σκεφτεί το ρίσκο από την έκθεση στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αλκοόλ. Περισσότερο από το ένα τέταρτο της πακόσμιας παραγωγής καλαμποκιού είναι μεταλλαγμένο.
(δείτε εδώ τα αναλυτικά ποσοστά των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανά χώρα)

Καύσιμα: Μια νέα ποικιλία καλαμποκιού έχει πλέον εγκριθεί για χρήση στην παραγωγή αιθανόλης για βενζίνη. Είτε το δέρμα σας έρχεται σε άμεση επαφή με αυτήν στην αντλία ή απλώς την αναπνέετε στο βενζινάδικο ή μέσα στην κίνηση της πόλης, το πιο πιθανό είναι ότι περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Η χημική βιομηχανία χρησιμοποιεί εκατοντάδες προϊόντα και υποπροϊόντα του καλαμποκιού και της σόγιας. Παρόλα αυτά, μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας από τον κίνδυνο των μεταλλαγμένων.
Ας επιλέξουμε φυσικά προϊόντα από ελληνικές και όσο το δυνατό πιο τοπικές πρώτες ύλες.

του Παύλου Γεωργιάδη
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2bo

This entry was posted in Genetically Modified, GM foods and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s