Βιβλιοθήκη του δρόμου

Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε -με τον Λευτέρη Αμπατζή- την ανταλλακτική βιβλιοθήκη από καθαρή περιέργεια. Πιστέψαμε ότι το σενάριο να ανταλλάζεις βιβλία δωρεάν, ελεύθερα και όλες τις ώρες θα μπορούσε υιοθετηθεί από τους πάντες. Άλλωστε έβγαιναν όλοι κερδισμένοι. Οι χορηγοί διαφημίζονται με το λογότυπό τους, ο Δήμος Κηφισιάς αναβαθμίζει το δημόσιο χώρο του παραχωρώντας 1τ.μ. και οι δημότες, οι πολίτες δηλαδή, αποκτούν μία επιπλέον πρόσβαση στο βιβλίο. Κάναμε τα εγκαίνια της πρώτης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη & Λεβίδου στην Κηφισιά, τον περασμένο Ιούνιο. Τοποθετήσαμε μόνιμα μία ακόμα στην είσοδο του κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, επί της Λεωφ. Συγγρού το Νοέμβριο.

Book ExchangeΔεν υπάρχει έλεγχος στο πόσα βιβλία έρχονται και φεύγουν, αν ανταλλάσσονται  προσφέρονται, επιστρέφονται ή όχι. Δεν υπάρχει έλεγχος στο είδος, βιβλίο θρησκευτικών Ε’ Δημοτικού και ρώσικο ξενόγλωσσο λογοτεχνικό βιβλίο στο ίδιο ράφι. Όσα δε χρειάζεσαι πλέον εσύ μπορεί να τα χρειάζομαι εγώ. Κάναμε ένα καλό ξεκαθάρισμα στις βιβλιοθήκες μας, τις βιβλιοθήκες των φίλων και των συγγενών μας, όσα δε χρειαζόμασταν εμείς και αυτοί τα ανταλλάξαμε με άλλα από τα ράφια των ανταλλακτικών βιβλιοθηκών. Φανατικοί βιβλιοφάγοι δεν είμαστε, βρήκαμε όμως βιβλία, περιοδικά, υλικό που δεν ξέραμε ότι υπάρχει και δεν είχαμε αναζητήσει ποτέ, και μπήκαμε στη διαδικασία να το διαβάσουμε.

Υπάρχει μία γενική θεωρία, ίσως επαληθευμένη από έρευνες, ότι ο κόσμος δε διαβάζει πολύ. Εμείς αναρωτιόμαστε αν αυτό μπορεί να αλλάξει με την τοποθέτηση μίας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε κάθε γειτονιά, στην πρωτεύουσα, την επαρχία, τα νησιά. Αν κολλήσουμε το «μικρόβιο» της ανάγνωσης ίσως ο «ιός» εξαπλωθεί. Μία αυτοδιαχειριζόμενη και βασισμένη στον πολιτισμό μας λειτουργία και κατασκευή, στον ελληνικό δημόσιο χώρο, διατηρείται αυτή τη στιγμή χωρίς ίχνος βανδαλισμού. Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι δημόσια, υπαίθρια και δωρεάν.

Μία κοινωνική αλληλεπίδραση με άξονα το βιβλίο, τον αναγνώστη και το δημόσιο χώρο. Το βιβλίο αλλάζει χέρια, για να διαβαστεί από πολλούς, διαφορετικούς και άγνωστους μεταξύ τους, αναγνώστες.

Και αναμένουμε, το πείραμα αυτό μόλις ξεκίνησε.

http://www.vivliothiki.org/
http://www.facebook.com/vivliothikiorg

της Ειρήνης Ιωαννίδου

* Η Ειρήνη Ιωαννίδου είναι αρχιτέκτων
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2eL

This entry was posted in Books and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s