Ο γείτονας μου κάνει εκπληκτικό τσίπουρο. Είναι η καταγωγή, είναι και το επάγγελμα, την κάβα της γειτονιάς έχει, και παλιά την παμπ. Σκοπιανός, πρώτης γενιάς, εργάστηκε κι αυτός σκληρά ως μετανάστης σε μια χώρα που τον αντάμειψε για τον κάματο του, εξασφαλίζοντάς του τη δυνατότητα να αναθρέψει, να σπουδάσει και παντρέψει -χωρίς επικίνδυνα ρίσκα, ανατροπές και ανασφάλεια, δεν είναι καθόλου λίγο- τρία παιδιά. Τώρα απολαμβάνει ήδη άλλα τρία εγγονάκια τα οποία κακομαθαίνει εφόσον δεν τους χαλά χατήρι. Συνταξιούχος γαρ κι εδώ μετά από πολλά χρόνια δουλειάς αυτό σημαίνει κατά κανόνα αρκετά λεφτά…
Η κόρη του, Αυστραλέζα Σκοπιανής καταγωγής έχει παντρευτεί τον Θανάση, Αυστραλό Ελληνικής καταγωγής με πατέρα και μητέρα από τη Θεσσαλονίκη.
Η αδερφή του Θανάση, η Μέλπω, Αυστραλέζα Ελληνικής καταγωγής, συζεί με τον Λι, Μαλαισιανό με μητέρα από το Βιετνάμ η οποία μεγάλωσε στην Κίνα. Ο Θανάσης μιλάει ελάχιστα Ελληνικά, η γυναίκα του που οι γονείς της μεγάλωσαν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα ξέρει περισσότερα. Η Mel(πω) που μιλάει καλά Ελληνικά από τη Ν. Αφρική, και ο Lι, μαζί με τον Αμπντούλ, Αυστραλός με καταγωγή από το Πακιστάν, ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα εστιατόριο με μεσογειακές γεύσεις στο Thomastown. Σεφ έχουν βρει, θα είναι ο Μαϊκ, Αυστραλός Ιρλανδικής καταγωγής ο οποίος τα έχει με την αδερφή του Λι, Αυστραλέζα με καταγωγή από τη Μαλαισία.
Ο γιος του γείτονα, Αυστραλός ο ίδιος σκοπιανής καταγωγής, μιλάει τη γλώσσα τον γονιών του και μετέχει στα πολιτιστικά της δικής του ομογένειας, πρώτος στους χορούς. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και είναι λογοδοσμένος με την Αϊα, Αυστραλή με γονείς από το Ιράν η οποία έχει ένα κομμωτήριο μαζί με την Ελένη που είναι Ελληνίδα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, η οποία ήρθε πρόσφατα από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το Περιστέρι, λόγω της Κρίσης. Η Ελένη τα έχει με τον Τίμ, Αυστραλός με πατέρα Άγγλο και μητέρα από την πρώην Ροδεσία.
Προφανώς κάθε εθνότητα παρουσιάζει διαφορετικά ποσοστά διαπολιτισμικής κοινωνικής κινητικότητας, ανάλογα με το βαθμό αυτο-απομόνωσής της. Για παράδειγμα στην Εβραϊκή, την Αρμένικη ή την Αραβική ευρύτερη κοινότητα οι επαφές με άνθρώπους από διαφορετικά πολιτιστικά-πολιτισμικά ερεθίσματα και κουλτούρες είναι πολύ πιο περιορισμένος συγκριτικά με άλλες. Αντίστοιχα ως κοινωνικό «μπετόν» συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό οι Κινέζοι. Ωστόσο τα παραπάνω πραγματικά παραδείγματα αποτυπώνουν μια φανταχτερή, ενδιαφέρουσα, ζώσα κοινωνία. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν σε μια χώρα την οποία οι ίδιοι αισθάνονται πατρίδα τους. Οι νέες γενιές, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι γονείς. Γιατί πολύ απλά εδώ ζουν καλά, καλύτερα από τις χώρες των γονιών τους, και έχουν προοπτικές να ζήσουν ακόμη καλύτερα, εφόσον προσπάθειες και κόποι εδώ, ανταμοίβονται.
Οι γονείς τους ήταν μετανάστες. Οι ίδιοι είναι Αυστραλοί, στην Αυστραλία του 21ου αιώνα. Ο βαθμός που αγαπούν και γνωρίζουν τα της καταγωγής τους είναι μεν υπόθεση των γονιών, αλλά σε ένα βαθμό…
του Αλέκου Μάρκελλου
*Ο Αλέκος Μάρκελλος γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και… μετανάστευσε στην Ελλάδα δύο μηνών. Μεγάλωσε στην Κόρινθο, ήρθε το 87 φοιτητής στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος αρχικά στον Αθήνα 984 και στη συνέχεια εργάστηκε τα τελευταία 26 χρόνια με πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή. Επέστρεψε μόνιμα στην Αυστραλία το 2010 και είναι στους Αντίποδες ανταποκριτής της ΕΡΤ, ενώ συνεργάζεται και με την αυστραλιανή δημόσια ραδιοτηλεόραση SBS.
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2fY