Η χρυσαυγίτικη διάπλαση των παίδων

Κατήχηση παιδιών από την ηλικία των 6 ετών, τους οποίους αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος», έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της. Παράλληλα, σε κείμενό της τοπική οργάνωση του κόμματος τονίζει ότι «η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να φυτέψεις πρότυπα».

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε στην Αρτέμιδα Αττικής «κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων». Περίπου 20 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δύο παιδαγωγοί της τοπικής οργάνωσης» μίλησαν στα παιδιά «για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, τους ολύμπιους θεούς, το αρχαίο ελληνικό πάνθεον και τη χριστιανική πίστη». Παρόμοιες δράσεις προαναγγέλλονται ως «προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού πνεύματος».

Από τον «κύκλο πνευματικής αφύπνισης» παιδιών του Δημοτικού, στην Αρτέμιδα, το περασμένο Σάββατο. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής

Από τον «κύκλο πνευματικής αφύπνισης» παιδιών του Δημοτικού, στην Αρτέμιδα, το περασμένο Σάββατο. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. Το στίγμα της στάσης της απέναντι σε αυτές τις ηλικίες δίνει κείμενο που αναρτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής βορείων προαστίων. Το κείμενο καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να λάβουν «αντίμετρα κατά της προπαγάνδας». Βασιζόταν σε αποσπάσματα του βιβλίου «Η προπαγάνδα – Μεθοδική και τεχνική της αγωγής των μαζών» του Γεωργίου Γεωργαλά που εκδόθηκε το 1967. Ο συγγραφέας κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και υπήρξε ο ιδεολογικός εκφραστής της.

«Η ψυχοπολιτική διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ο άνθρωπος διακατέχεται από ανασφάλεια λόγω φυσικής αδυναμίας, σωματικής και πνευματικής. Αυτό το συναίσθημα προκαλεί αναζήτηση προστασίας… Το συμπέρασμα για την προπαγάνδα είναι ότι αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο», αναφερόταν στο κείμενο προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι τάσεις, οι κλίσεις, τα ιδεώδη διά μέσου της φαντασίας», συνέχιζε το κείμενο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, άλλο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας είναι ο μιμητισμός, γι’ αυτό και η προπαγάνδα προσδίδει σε ήρωες-πρότυπα ιδιότητες που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά. «Δεν έχει σημασία αν ο ήρωας ήταν πραγματικός ή φανταστικός. Δεν έχει σημασία, αν και εφόσον ήταν πραγματικός, αν είχε τις ιδιότητες αυτές ή όχι. Οταν πια καθιερωθεί στην παιδική συνείδηση κάποιος σαν ήρωας αρχίζει η κυρίως φάση της προπαγάνδας», κατέληγε το απόσπασμα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ».  Η κατήχηση των παιδιών έγινε την ίδια μέρα που «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν έρευνα για το πώς η Χρυσή Αυγή προσεγγίζει εφήβους, ηλικίας 16-17 ετών, που εμφανίζονται στα γραφεία της και το πώς άλλοι μαθητές – μη μέλη της – επικαλούνται το όνομα της οργάνωσης ως μέσο εκφοβισμού και αιτιολόγησης των επιθέσεών τους κατά μεταναστών.

Μαζί με το ρεπορτάζ, στην ιστοσελίδα των «ΝΕΩΝ» έχει αναρτηθεί ηχητικό απόσπασμα με τις μαρτυρίες παιδιών ηλικίας 14-15 ετών, στις οποίες παραδέχονται τους ξυλοδαρμούς. «Όποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε», λέει ένας μαθητής και συμπληρώνει: «Όσους λόγους έχει η Χρυσή Αυγή να το κάνει έχουμε και εμείς». Παράλληλα δημοσιεύονταν φωτογραφίες (από ιστοσελίδα προσκείμενη στο Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) με μοίρασμα φυλλαδίων της οργάνωσης έξω από σχολεία την περίοδο 2006-2010. Η Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές, κατάπτυστο, τερατολογικό». Εκτός όμως από όσα αποδεικνύονταν στην έρευνα των «ΝΕΩΝ», η ίδια η Χρυσή Αυγή παραδέχεται με τη χθεσινή ανάρτησή της ότι προσεγγίζει ακόμη και πιο μικρές ηλικίες. Όχι εφήβους, αλλά μαθητές δημοτικού.

Καταχραστές ενός ιστορικού τίτλου

Η τοπική οργάνωση Ανατολικής Αττικής αποκαλεί τη δράση της Διάπλαση των Παίδων, καταχρώμενη προφανώς την ονομασία από το ομώνυμο περιοδικό που το πρώτο τεύχος του εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1897. Ήταν το μακροβιότερο και μεγαλύτερο σε κυκλοφορία ελληνικό παιδικό περιοδικό της εποχής του. Οι συνδρομητές του το 1897 υπολογίζονταν στους 5.000. Πρώτος διευθυντής και εκδότης του ήταν ο Νικόλαος Παπαδόπουλος και μετά τον θάνατό του την αρχισυνταξία και διεύθυνση ανέλαβε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Το περιοδικό διακήρυττε από τα πρώτα τεύχη του ότι θα παρέχει στους μικρούς αναγνώστες «ύλην ηθικήν και διδακτικήν συγκεκραμένην μετά του τερπνού». Σύμφωνα με μελέτη του Ηρακλή Ρεράκη, καθηγητή Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη «Διάπλαση των Παίδων», λόγω και του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου της εποχής προβαλλόταν η ευρωπαϊκή κατεύθυνση του προτύπου του ανθρώπου, αλλά και η σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις.

Γιάννης Παπαδόπουλος
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2gD

This entry was posted in Nazism and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s