Βουτιά στα βιβλία: “Imperium”, Robert Harris (Ψυχογιός)

106 π.Χ. Στο Αρπίνο, μια ταπεινή κωμόπολη του Λάτιου, πρωτοβλέπει το φως της ζωής ένας σπάνιος άνθρωπος που έμελλε να αφήσει το έντονο αποτύπωμά του στον πολιτικό και πνευματικό στίβο της αρχαίας Ρώμης. Το όνομά του: Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας.

Μαθητής στη σχολή ρητορικής του Απολλώνιου Μόλωνα στη Ρόδο καθώς και άλλων ρητόρων και νομομαθών, εμβαπτισμένος στα νάματα της ελληνικής φιλοσοφίας, τέχνης 978-960-496-622-6και παιδείας, ο Κικέρωνας καταπολεμά την τραχύτητα της φωνής του και το τραύλισμα, ασκείται στα μυστικά της ζωής, αντιπαλεύει δεδηλωμένους εχθρούς και λαμβάνει μέρος σε δίκες ποινικές καθώς και με πολιτικό υπόβαθρο, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή του κυβερνήτη της Σικελίας Γάιου Βέρρη.

Μέσα από την αφήγηση του έμπιστου γραμματέα του Κικέρωνα, του Τίρωνα, επινοητή ενός εκπληκτικού συστήματος στενογραφίας, ο αναγνώστης αντλεί πολύτιμες πληροφορίες για τον άνθρωπο ο οποίος, έχοντας πιει στάλα στάλα το μεθυστικό ποτό της ανόδου στην ιεραρχία των πολιτικών αξιωμάτων, αξιώνεται να μετουσιώσει το όνειρό του σε πράξη, κατακτώντας το μέγιστο imperium της πολιτείας: την υπατεία.

Η ευελιξία της ανθρώπινης σκέψης, η αναγωγή της ρητορικής δεινότητας σε επιστήμη, η φιλοδοξία που ενδύεται το περίβλημα του ονείρου και γίνεται σκοπός ζωής, συνθέτουν ένα «σκηνικό» που διαπερνά το χάος και το θάμπος των αιώνων, ενώ ένας μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος, ο Ρόμπερτ Χάρις, δια στόματος του Τίρωνα, προσφέρει στους αναγνώστες του την απόλαυση μιας ιστορίας που διατρέχει την εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και αναδύεται δροσερή, ελκυστική, συναρπαστική.

Σημείωμα του συγγραφέως

Παρόλο που το Imperium είναι μυθιστόρημα, τα περισσότερα από τα γεγονότα που περιγράφει έχουν συμβεί πραγματικά. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συμβεί και ελπίζω (μένοντας όμηρος της τύχης) να μην υπάρχει τίποτε αποδεδειγμένα αδύνατο να έχει συμβεί. Το γεγονός ότι ο Τίρωνας έγραψε τη βιογραφία του Κικέρωνα επιβεβαιώνεται από τον Πλούταρχο και τον Ασκώνιο, αλλά το χειρόγραφο χάθηκε μες στη γενική κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το κύριο χρέος μου είναι προς τους είκοσι εννέα τόμους των ομιλιών και επιστολών του Κικέρωνα που υπάρχουν στην Κλασική Βιβλιοθήκη Λεμπ και δημοσιεύτηκαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μια επίσης ανεκτίμητη βοήθεια μου προσέφεραν οι Δικαστικοί της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, Τόμος ΙΙ, 99-31 π.Χ. του Τ. Ρόμπερτ Σ. Μπρόουτον, που δημοσιεύτηκαν από την Αμερικανική Φιλολογική Εταιρεία. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον σερ Γουίλιαμ Σμιθ (1813-1893), που εξέδωσε το Λεξικό Ελληνορωμαϊκής Βιογραφίας και Μυθολογίας, το Λεξικό Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων και το Λεξικό Ελληνορωμαϊκής Γεωγραφίας, τρία τεράστια και αξεπέραστα μνημεία των κλασικών βικτοριανών σπουδών. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά άλλα, πιο πρόσφατα έργα που ελπίζω να αναφέρω εν ευθέτω χρόνω.

Ρόμπερτ Χάρις
16 Μαΐου 2006

________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2h7

This entry was posted in Art, Books and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s