Ήμουν παιδί στην επταετία

Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας. Ούτε έχω εντρυφήσει στη μελέτη της Ιστορίας. Όμως, η παιδεία μου, μου επιφέρει δεκάδες λογισμούς. Με προβληματίζει η συστηματική προεκλογική παροχολογία, χειραγώγηση του πληθυσμού με υποσχέσεις, και, τελικά, η εξαπάτηση μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, η ανάδειξη και αναρρίχηση στην εξουσία των επιτήδειων, δημαγωγών, υλιστών και «τυμβωρύχων» πολιτικών. Με προβληματίζει η ποιότητα της «δημοκρατίας» κατά τα χρόνια της «οικονομικής» κρίσης που βιώνουμε. Με προβληματίζει η ανεκτικότητα των πολιτών στην αδιαμφισβήτητη κατάλυση του Συντάγματος από τους συγκυβερνώντες πολιτικούς και «συνταγματολόγους». Το δε διαδίκτυο, είναι γεμάτο από τις γραφικές και αντιφατικές δηλώσεις και ψεύδη τους.

Photo: chad304/Flickr

Photo: chad304/Flickr

Με προβληματίζει η ανηθικότητα, παρανομία και απύθμενο θράσος της Πολιτείας, να στέλνει απειλητικά έγγραφα προ κατάσχεσης σε χιλιάδες πολίτες, όταν η πρώτη τους χρωστά ποσά πολλαπλά της υποτιθέμενης οφειλής (που χαρακτηρίζει ως ποινικό αδίκημα!), η οποία δέχεται προσαυξήσεις και δη τοκογλυφικές! Αν, όμως, ο πολίτης λάβει, έπειτα από υστέρηση ετών, χρήματα που του χρωστάει το Δημόσιο για παροχή υπηρεσιών, ίσως και μετά από δικαστική αγωγή, θα τα λάβει άτοκα, κάτι που δεν συναντάται σε δημοκρατίες.

Με προβληματίζει που οι βουλευτές και υπουργοί ακόμη θεωρούνται υπεράνω των πολιτών, έχοντας ουσιαστικά ασυλία. Με προβληματίζουν τα δύο μέτρα και σταθμά του δίπολου πολίτης-κράτος. Με προβληματίζει η καταστολή κάθε ουσιαστικής διαμαρτυρίας που, εν μέρει, ευθύνεται για την έξαρση της τρομοκρατίας και «τρομοκρατίας» στην Ελλάδα. Με προβληματίζει η απαξίωση της δημιουργίας, της ιδιοκτησίας, της διαστροφής ή ειρωνείας της αγάπης προς την πατρίδα, μα – πιο πολύ – η απαξίωση του ονείρου σε αυτήν τη χώρα. Με προβλημάτιζε που οι Έλληνες «έκλεβαν» τα κράτος, μέχρι που υπάλληλοι στην Εφορία μου δήλωσαν πρόσφατα πως, τελικά, δικαίως οι πολίτες φέρονται έτσι, αφού το ίδιο το κράτος παρανομεί ή τους κλέβει!

Τέλος, με προβληματίζει που, όταν εκδήλωσα τη σκέψη μου να ζήσω στην Ελλάδα, έχοντας γεννηθεί, σπουδάσει και ζήσει στο εξωτερικό, οικογένεια, φίλοι και απλοί γνωστοί, με προέτρεπαν επιμόνως να μην το πράξω, τεκμηριώνοντας την άποψή τους. Δυστυχώς, τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχαν. Συνακόλουθα, οφείλω ηθικά να αποτρέψω άλλους ώστε να μην έρθουν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Στην επταετία ήμουν παιδί. Στην επταετία που ολοκληρώνεται σύντομα, είμαι ώριμος άνδρας και σκεπτόμενος πολίτης και προβληματίζομαι σφόδρα για τη διαχρονική ταλαιπωρία αυτού του λαού από τους συνήθως ανήθικους και εμετικούς πολιτικούς, de facto δυνάστες ή δικτάτορες…

του Μιχάλη Α. Βιδάλη

*Ο Μιχάλης Α. Βιδάλης είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2j0

This entry was posted in Junta, Politics, Society and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s