Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μια ωραία, φανταστική ιστορία. Μεταφερόμαστε σε ένα μικρό ορεινό χωριό για να βρούμε τον Μπάμπη, έναν φτωχό πλην τίμιο οικοδόμο και οικογενειάρχη, καθημερινό πελάτη και καλό φίλο του Ανέστη, του μοναδικού φούρναρη του ορεινού αυτού χωριού.
Ο δυστυχής ο Μπάμπης, 6 μήνες πριν, έμεινε χωρίς μεροκάματο, όπως χιλιάδες συνάδελφοι του σε όλη τη χώρα. Μη μπορώντας, όμως, ο Μπάμπης να στερήσει από τη φαμίλια τον άρτο τον επιούσιο, συνεχίζει να ψωνίζει από τον φίλο του τον Ανέστη βερεσέ το ψωμάκι του. Ο Ανέστης, όμως, βλέποντας ότι το χρέος του Μπάμπη ανεβαίνει, έπειτα από δύο μήνες, σταματάει να δίνει στον Μπάμπη βερεσέ, αν δεν τον ξεχρεώσει. Πώς πέρασε αυτούς τους τέσσερις μήνες ο δύσμοιρος ο Μπάμπης, η ψυχούλα του το ξέρει. Σήμερα το πρωί, λοιπόν, καθώς ο Μπάμπης διαβαίνει κατηφής έξω από τον φούρνο του χωριού, ακούει τον Ανέστη να τον φωνάζει και να του λέει:
«Να σου πω, Μπάμπη, μου χρωστάς ψωμί έξι μηνών κι αν δεν μου το πληρώσεις θα αναγκαστώ να πάω δικαστικά».
«Ποιο ψωμί εξι μηνών, ρε Ανέστη; Εγώ δύο μηνών ψωμί πήρα απο σένα. Τέσσερις μήνες τώρα τρώμε πίτουρα».
«Δεν ξέρω τι μου λες, Μπάμπη. Εγώ κάθε μέρα είχα ψωμί για σένα το οποίο και χρέωνα».
«Μα, ρε Ανέστη, δεν μου έδινες το ψωμί αν δεν σου πλήρωνα το παλαιό».
«Μπάμπη, εγώ δεν ξέρω τίποτα. Έτσι το έχουμε εμείς στο χωριό. Όσο είσαι ζωντανός υπάρχει κρατημένη και χρεωμένη μια φραντζόλα ψωμί για σένα, αλλά πρέπει να έχεις πληρώσει τις προηγούμενες για να την πάρεις. Έτσι είναι οι κανόνες στο χωριό και είτε θα μάθεις να ζεις με αυτούς ή να φύγεις από δω».
Διαβάζοντας αυτή την ιστορία λες από μέσα σου «Μα, τι τυπος αυτός ο Ανέστης; Πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι; Πώς είναι δυνατόν να ισχύουν οι κανόνες του Ανέστη; Πώς είναι δυνατόν να χρεωθώ κάτι το οποίο δεν απόλαυσα;«.
Κι όμως, αγαπημένε μου φίλε, η παραπάνω ιστορία είναι 100% αληθινή αν στη θέση του κυρ Ανέστη βάλεις το ΤΕΒΕ, στη θέση του Μπάμπη τον μέσο Έλληνα έμπορο και επιχειρηματία και το χωριό που διαδραματίζονται όλα αυτά είναι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.
Το ΤΕΒΕ, για να σου ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας για το τρέχον έτος, πρέπει να έχεις αποπληρώσει τις οφειλές του προηγουμένου έτους. Όντας, όμως, ένας εκ των χιλιάδων οφειλετών του ΤΕΒΕ, αυτό δεν προβαίνει στην ανανέωσή του, άρα -από τη στιγμή αυτή- δεν έχεις ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το τρέχον έτος. Εν τω μεταξύ, όμως, το ΤΕΒΕ δεν σταματά να σου χρεώνει την ιατροφαρμακευτική περιθαλψη και να προσαυξάνει τις οφειλές σου -οφειλές, όμως, για μια υπηρεσία την οποία δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Άρα, εσύ χρεώνεσαι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά δεν μπορείς να κάνεις χρήση της. Mind fuck, ε;
Κύριοι του ΤΕΒΕ, είτε σφραγίστε μας τα βιβλιάρια είτε σταματήστε να μας χρεώνετε για υπηρεσίες που δεν παρέχετε. Είναι ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!
Βέβαια, έχετε τα δικια σας κι εσείς, όπως ο κυρ Ανέστης. «Αν δεν σας αρέσουν οι κανόνες μπορείτε να φύγετε από το χωριό«.
του Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2ki