Μυστική υπόθεση

Σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων από εμάς. Φευγαλέα, ακαριαία. Σαν να θέλουμε να ξορκίσουμε το κακό. Κρύβει μεγάλη δύναμη αυτή η σκέψη. Και φόβο. Φόβο για το άγνωστο, για το ανίατο, αλλά κυρίως τον φόβο του θανάτου. Είναι σκληρή η σκέψη, και μόνο πως η πόρτα του καρκίνου θα ανοίξει και στη δική σου ζωή. Κι όμως, οι πιθανότητες υπάρχουν. Σαν επισκέπτης απρόσκλητος θα έρθει μία μέρα και τότε…

Τίποτα δεν τελειώνει εκεί. Εκεί μάλλον αρχίζουν όλα. Ένας δρόμος διαφορετικός, σκληρός, αδίσταχτος, πολλές φορές. Νιώθεις ότι κάτι υπάρχει που σε τρώει από μέσα. Μέρα με τη μέρα σε σαπίζει. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Η μοναξιά στην κορυφή.

Computed TomographyΤίποτα δεν τελειώνει εκεί. Εκεί αρχίζει μία άλλη ζωή. Μία μυστική υπόθεση. Η ζωή έχει ημερομηνία λήξεως; Εσωτερική ερώτηση, χωρίς σαφή απάντηση. Απελπισία και τρόμος τυλίγει κάθε κύτταρο του μυαλού. Ίσως αυτή η αλλαγή στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, με κάποιο τρόπο μυστικό ίσως, επηρεάζει και το μυαλό (αστείο ακούγεται, το ξέρω… αλλά υπάρχει ανάγκη από απαντήσεις, έστω και χωρίς λογική).

Τίποτα όμως δεν τελειώνει εκεί. Και, φυσικά, τίποτα δεν θα έπρεπε να τελειώνει εκεί. Αποτελέσματα ερευνών για την ελληνική πραγματικότητα αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσυμπτωματικού ελέγχου. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και αλλαγών, είναι αναπόφευκτο να έχουν μειωθεί και οι προσωπικές συνήθεις προληπτικές εξετάσεις, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης του ελληνικού συστήματος υγείας, ούτε στην οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών. Το πρόβλημα έχει και βαθύτερες αιτίες. Ο φόβος για το κακό («το έξω από δω»),  δημιουργεί ασυναίσθητα την απομάκρυνση από οποιονδήποτε έλεγχο («να μην το αγγίξω, για να μη με αγγίξει…»), ο οποίος θα δώσει μία έγκαιρη διάγνωση και σίγουρα μία καλύτερη πορεία.

Αλλαγή στάσης λοιπόν, χρειάζεται πέρα από όλα τα άλλα (βασικά στοιχεία), ενημέρωση του πληθυσμού, για να φύγει πια ο φόβος και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με όποιο «κακό» κι αν υπάρχει.

Κι όσο για τα οικονομικά, που αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη, υπάρχουν λύσεις. Τα κοινωνικά ιατρεία καθώς και επιστημονικές εταιρίες παρέχουν συμβουλές, κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις, σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος και, φυσικά, ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά την υγεία μας. Ψάξτε, ρωτήστε. Δεν είναι μυστικό ο καρκίνος. Είναι, απλά, ένα γεγονός. Η A. Jolie έδωσε την αφορμή πρόσφατα, η αιτία ωστόσο, είμαστε εμείς ο ίδιοι. Αν εκείνη μπορεί, σίγουρα μπορούμε κι εμείς. Υπάρχουν λύσεις. Πάντοτε υπήρχαν. Κι αν θέλουμε να μιλάμε για μυστικά, ε, τότε το καλύτερο είναι η Πρόληψη.

της Αναστασίας Φωκά
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2nF

This entry was posted in Health, Society and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s