«Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα»

3.234.109 views έχει μέχρι τώρα ο «λόγος» του Άστον Κούτσερ προς τους έφηβους με αφορμή τη βράβευση του στα Teen Awards. Τρία ολόκληρα εκατομμύρια, και ο αριθμός ανεβαίνει συνεχώς. Ο Άστον Κούτσερ όταν δουλεύει βγάζει 30.000 ευρώ το λεπτό, σύμφωνα με το Vanity Fair, οπότε μήπως ο λόγος του έκανε πάταγο επειδή εξηγεί πώς κατάφερε να κερδίζει τόσο εξωφρενικά ποσά;

Όχι. Οι συμβουλές του είναι αυτονόητες, εύπεπτες και ρηχές όπως οι διαφημίσεις των αναψυκτικών. «Οι ευκαιρίες έρχονται με τη δουλειά, να είσαστε ευγενικοί και καλοί με τους άλλους, να ζείτε τη ζωή σας». Πρώτη φορά το ακούνε αυτό οι νέοι; Φυσικά και όχι. Η διαφορά είναι ότι ακούνε τα αυτονόητα από κάποιον που ήταν μοντέλο και τώρα βγάζει εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο άλλοι ηθοποιοί, φιλόσοφοι και άλλοι επαγγελματίες 542056_Goodman2επιστρέφουν στα πανεπιστήμια που φοίτησαν για να δώσουν συμβουλές στους φοιτητές. Μεταξύ αυτών και ο Τζον Γκούντμαν, ο οποίος πήγε στο Μissouri State University για να μοιραστεί όλα όσα του έχει μάθει η ζωή. «Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα. Δεν μπορείτε να δουλέψετε αν δεν ξέρετε τον κόσμο, και εκτός του να ζείτε στον κόσμο ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τον κόσμο είναι να διαβάζετε γι’ αυτόν».

Τον περασμένο Μάιο στο πανεπιστήμιο Mc Gill, η φιλόσοφος και συγγραφέας Τζούντιθ Μπάτλερ μίλησε στους νέους απόφοιτους και τους είπε τα εξής: «Ιδανικά, χανόμαστε μέσα σε ό,τι διαβάζουμε, μόνο για να επιστρέψουμε στους εαυτούς μας – με λίγα λόγια, αποκτούμε κριτική σκέψη και γινόμαστε πιο ικανοί στη σκέψη και στη δράση.

«Η δημοκρατία απαιτεί να μάθουμε πώς να διαβάζουμε καλά, όχι μόνο κείμενα αλλά εικόνες και ήχους, το να μεταφράζουμε από άλλες γλώσσες, να μεταφράζουμε άλλα μέσα τέχνης, τρόπους έκφρασης, τέχνης και θεωρίας.

judith_butlerΘα χρειαστείτε όλες αυτές τις δεξιότητες για να προχωρήσετε προς τα μπροστά, τιμώντας τη γη αυτή, για να εκπληρώσετε τις ηθικές σας υποχρεώσεις να ζήσετε ανάμεσα σε όσους είναι διαφορετικοί από εσάς, ενώ ταυτόχρονα να ζητάτε αναγνώριση για τις ιστορίες σας και τους αγώνες σας, να ζείτε τα πάθη σας χωρίς να προκαλείτε κακό στους άλλους, και να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ ωμής προκατάληψης και διαστρέβλωσης, και για να σχηματίζετε ορθή κρίση.

Το πρώτο βήμα για τη μη-βία, το οποίο οπωσδήποτε όλοι πρέπει να κάνουμε, είναι να αρχίσουμε να αποκτούμε κριτική σκέψη, και να ζητήσουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο«.

Διαβάστε για την Τζούντιθ Μπάτλερ εδώ, διαβάστε μια συνέντευξή της εδώ, και δείτε την ομιλία της στην Ελλάδα παρακάτω:

ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2pm

This entry was posted in Opinions, Portraits, Youth and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s