Πέθανε από τον θόρυβο;

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ένα χωριό της κοιλάδας του Ρήνου, κοντά στο Βισμπάντεν. Ο παππούς της ήταν σταθμάρχης στα τραίνα και οι σιδηροδρομικές γραμμές περνούν δίπλα στην αυλή τους. Σ΄ αυτό το σπίτι έζησε όλα της τα χρόνια, όμως σήμερα λέει, πως δεν μπορεί να ζήσει άλλο εκεί από τον διαρκή θόρυβο. Μόνο το βράδυ, από τις 22:00. ως τις 6 το πρωί, περνούν 60 τραίνα έξω απ΄ το παράθυρό της. Και η πυκνότητα των δρομολογίων θα αυξηθεί σημαντικά σε τέσσερα χρόνια, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα λειτουργίας της σήραγγας βάσης Γκοτάρντ, 57 χλμ., που θα εξυπηρετεί τη σιδηροδρομική γραμμή Μιλάνου-Ζυρίχης και θα διασυνδέει το Ρότερνταμ με τη Μεσόγειο.

Photo: David C Broughton/Flickr

Photo: David C Broughton/Flickr

Η Σάντρα προσχώρησε σε μια πρωτοβουλία πολιτών της περιοχής της, που διασυνδέθηκαν με μιαν αντίστοιχη πρωτοβουλία πολιτών της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. Τα θύματα του θορύβου των σιδηροδρόμων και των αεροπλάνων υποστηρίζουν, ότι έχουν υποστεί βλαπτικές συνέπειες στην υγεία τους – οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται από τους πολίτες που κατοικούν κοντά στα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Κολωνίας, της Λειψίας και της Ζυρίχης.

Στο σχετικό δημοσίευμα του «Spiegel» αναφέρεται επίσης, ότι οι κάτοικοι του ανατολικού Χόλσταϊν διαμαρτύρονται για την κατασκευή ενός τούνελ που θα διασυνδέει τη Γερμανία με τη Δανία, καθώς η λειτουργία του θα επαυξήσει τα δρομολόγια των εμπορικών τραίνων που θα περνούν μέσα από τα χωριουδάκια της βόρειας Γερμανίας.

Ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα είναι μια ακόμη πηγή διαμαρτυριών, δεδομένου ότι στη Γερμανία υπάρχει η τάση διαπλάτυνσης των εθνικών οδών και άρα επαύξησης του διαχεόμενου θορύβου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι οι δημοτικές αρχές του Αμβούργου σκέφτονται να κατεβάσουν τα όρια ταχύτητας στα 30 χλμ. την ώρα, τις νυχτερινές ώρες στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, ώστε να μειωθεί το επίπεδο του θορύβου.

Οι ειδικοί σήμερα συμφωνούν ότι η μακρά έκθεση σε ισχυρούς θορύβους προκαλεί σοβαρές παθήσεις, μπορεί ακόμη και να αποβεί θανατηφόρα. Ενδεικτικά υποστηρίζεται ότι από τον θόρυβο του δρόμου, στη Γερμανία ενοχοποιούνται κάπου 4.000 εμφράγματα, ενώ στην ΕΕ υπολογίζεται ότι το κοινωνικό κόστος από τον θόρυβο του δρόμου ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στην κοιλάδα του Ρήνου, ο θόρυβος των τραίνων αγγίζει τα 110 ντεσιμπέλ – που είναι ο θόρυβος που κάνει ένα αλυσοπρίονο όταν δουλεύει στη μεγαλύτερη ένταση και στέκεσαι στο ένα μέτρο. Τα ηχομονωτικά που έβαλε η Σάντρα στο σπίτι της άλλαξαν αμυδρά την κατάσταση, αλλά δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημά της. Δεδομένου, ότι όπως προκύπτει από ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών, ο θόρυβος (πάνω από 45 ντεσιμπέλ) αυξάνει τους κινδύνους εμφραγμάτων, πάνω από 10 ντεσιμπέλ τη νύχτα αυξάνει (κατά 14%) τα επίπεδα της πίεσης, πάνω από 40 ντεσιμπέλ πολλαπλασιάζονται σημαντικά οι κίνδυνοι καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς αυξάνεται η αδρεναλίνη. Οι κάτοικοι εξάλλου περιοχών που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια, παίρνουν περισσότερα αντικαταθλιπτικά χάπια, υπνωτικά και κατά της πίεσης, ενώ η μακροχρόνια έκθεσή τους στους θορύβους μπορεί να τους προσβάλλει με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Ζίλκε, για παράδειγμα, που ζει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όταν μεγάλωσε ο διάδρομος προσγείωσης και πλέον τα αεροπλάνα κατεβαίνουν στα 270 μ. από τη σκεπή του, έπαθε κολπική μαρμαρυγή. Πώς να αποδείξει όμως, ότι αυτό οφείλεται στον θόρυβο των αεροπλάνων, δεδομένου ότι οι αρχές του αεροδρομίου αντιτείνουν πως τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν σημειώνονται υπερβάσεις;

«Οι περισσότεροι νόμοι που ορίζουν τα επίπεδα του θορύβου γράφονται από αυτούς που προκαλούν τους θορύβους, γιατί τα λόμπι αυτών που δημιουργούν τους θορύβους είναι πολύ πιο ισχυρά και πιο μεγάλα από τις πρωτοβουλίες των κατοίκων – προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και μεγάλα φορολογικά έσοδα» σημειώνει ένας ακαδημαϊκός και προσθέτει ότι όταν σχεδιάζεται ένα τέτοιο έργο, υπολογίζεται η μεμονωμένη επιβάρυνση θορύβου που αυτό προκαλεί στους κατοίκους. Συνηθέστατα όμως, οι κάτοικοι είναι θύματα ενός συνδυασμού ισχυρών θορύβων και αυτό το άθροισμα δεν λαμβάνεται υπόψη από τις αρμόδιες αρχές. Εξάλλου, σημειώνεται, μελετάται λανθασμένα το επίπεδο του θορύβου, διότι λ.χ. ο θόρυβος που προκαλείται από την προσγείωση ενός αεροσκάφους προκαλεί αύξηση της πίεσης, που δεν προκαλείται από τον αντίστοιχο θόρυβο των αυτοκινήτων.

(Κι έπειτα, λέω εγώ, στα νησιά μας διαμαρτύρονται για τον θόρυβο που θα κάνουν οι ανεμογεννήτριες – που στο φουλ τους κι από μεγάλο ύψος, παραπέμπουν στον θόρυβο ενός πλυντηρίου ρούχων…)

Χριστίνα Πουλίδου
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2qg

This entry was posted in Life, Stories from the city and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s