Ο Ζεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της FIFA, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην έντονη κριτική που ασκείται στον ίδιο και τη διεθνή ομοσπονδία για εκτεταμένη διαφθορά, ισχυρίστηκε ότι η FIFA είναι ένα είδος Ρομπέν των Δασών, που παίρνει από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς. Είναι έτσι ή μήπως έχουμε να κάνουμε με τον σερίφη του Νότιγχαμ; Ποια ακριβώς είναι η αποστολή της, σύμφωνα με το καταστατικό της, λοιπόν;
1. Ανάπτυξη του ποδόσφαιρου παντού και για όλους
«Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο είναι πρωταρχικός στόχος όλων των ενεργειών της FIFA, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει το παιχνίδι και τις συνθήκες διεξαγωγής του και να το προωθήσει, ενοποιώντας σε αυτήν τη δράση εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές αξίες, ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων για τη νεολαία και την ανάπτυξη».
Τα έξοδα προσωπικού της FIFA αυξήθηκαν 73% μεταξύ 2008 και 2013, φθάνοντας τα 102 εκατ. δολάρια. Κατά την ίδια περίοδο οι ενσχύσεις που δόθηκαν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου αυξήθηκαν μόλις 19% φθάνοντας τα 183 εκατ. δολάρια.
«Μοιράζουμε την οικονομική επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου με έργα, σε 209 ενώσεις-μέλη μας σε όλη την υδρόγειο. Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι λόγω αυτής της υποστήριξης. Με 550.000 δολάρια να πηγαίνει στα προγράμματα αυτά κάθε μέρα, ξοδεύουμε περισσότερο από ποτέ για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου».
Η FIFA εισέπραξε 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις που σχετίζονται άμεσα με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πάρει 35 εκατομμύρια δολάρια. Οι σύλλογοι στέλνοντας τους παίκτες τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τις εθνικές θα πάρουν ως αποζημίωση 70 εκατομμύρια δολάρια. Ποδοσφαιρική φροντίδα, για όλους, ε; Ιδίως τους επαγγελματίες.
«Πολλά από τα μέλη μας (εθνικές ομοσπονδίες) βασίζονται σε αυτή την οικονομική υποστήριξη για να χρηματοδοτήσουν την καθημερινή τους λειτουργία. Διασφαλίζεται, έτσι ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει μια σταθερή βάση σε όλο τον κόσμο».
Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA είναι επικεφαλής εθνικών ομοσπονδιών και είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκαλο. Παίρνουν τα χρήματα και τα φυγαδεύουν σε τραπεζικούς λογαριασμους που ελεγχουν οι ίδιοι και δικά τους πρόσωπα ή χρηματοδοτούν εικονικές δράσεις. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν πρόσωπα που ελέγχουν ομοσπονδίες για περισσότερα από 20 χρόνια και λόγω της πολιτικής της «μη παρέμβασης» στα εσωτερικά της, η FIFA τους προστατεύει, συντηρώντας έτσι έναν μηχανισμό διαφθοράς.
2. Η Οργάνωση τουρνουά που θα εμπνέουν τον κόσμο.
«Ο δεύτερος στόχος μας είναι να οργανώσουμε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Στόχος της FIFA είναι να αγγίξει, να ενώσει και να εμπνεύσει τον κόσμο μέσα από τους διαγωνισμούς και τις εκδηλώσεις της».
Ναι, γι’ αυτό οι σημερινοί οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν 200 χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες έξω από τα γήπεδα.
«Είμαστε γνωστοί για την οργάνωση της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο: Του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα έσοδα από αυτή τη διοργάνωση μας δίνουν τη δυνατότητα να οργανώνουμε περίπου 30 τουρνουά κάθε τέσσερα χρόνια, που έχουν στόχο να αναπτύξουν πολλές πτυχές του παιχνιδιού, από τις γυναίκες και τη νεολαία, μέχρι το ποδόσφαιρο παραλίας, το ποδόσφαιρο σάλας, ακόμα και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων».
Η FIFA πλήρωσε 60 εκατ. δολάρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική το 2010 για ανθρωπιστικές δράσεις. Επίσης δαπανήθηκαν 205 εκατ. δολάρια για ένα νέο υπόγειο μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη, ενώ 27 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν σε μια ταινία για τη FIFA που αποτελεί «αγιογραφία» του Μπλάτερ.
3. Φροντίδα για την κοινωνία και το περιβάλλον
«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι, επειδή έχει μια μοναδική απήχηση. Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα καθήκον για την κοινωνία, που πηγαίνει πολύ μακρύτερα από το ποδόσφαιρο: Να βελτιώσουμε τις ζωές των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας γύρω τους, να μειώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της καθημερινότητας και να τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματά τους».
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 μετανάστες εργαζόμενοι, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς δικαιώματα στα έργα που γίνονται στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Τουλάχιστον 250 πέθαναν ήδη στα έργα αυτά έως τώρα.
«Το ποδόσφαιρο μπορεί να εμπνεύσει τις κοινότητες και να σπάσει τα εμπόδια. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Η FIFA πιστεύει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να παίξει ποδόσφαιρο χωρίς διακρίσεις ή προκαταλήψεις και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα».
Δηλωση του Γενικού γραμματέα της FIFA Jerome Valcke: «Λιγότερη δημοκρατία είναι μερικές φορές προτιμότερη για την επιτυχημένη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μερικές φορές χρειάζεται ένας πολύ ισχυρός αρχηγός κράτους αποφασιστικός, όπως ο Πούτιν που μπορεί να εγγυηθεί τη διοργάνωση του 2018».
Ενας Bonus στόχος: Γυναικείο ποδόσφαιρο- Φιλοσοφία και Στόχοι
«Η FIFA προωθεί την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών και δεσμεύεται να στηρίξει το ποδόσφαιρο των γυναικών οικονομικά και να δώσει στις γυναίκες παίκτες, προπονητές, διαιτητές και τα στελέχη των ομοσπονδιών την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στο ποδόσφαιρο. Η FIFA βοηθά στη διάδωση του παιχνιδιού με την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, καθώς και την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτιστικών εμποδίων για τις γυναίκες, με απώτερο στόχο τη διαρκή βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία».
Δήλωση του προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ: «Αφήστε τις γυναίκες στο γυναικείο ποδόσφαιρο να φορούν πιο θηλυκά ρούχα, όπως κάνουν στο βόλεϊ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φορούν πιο στενά σορτς».
Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος
__________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2rQ