Η συνειδητή αποστασιοποίηση από τα κοινά

Τα κοινά, λέξη απλή μα συνάμα και στριφνή για τους περισσότερους έχουν φτάσει να απόλλυνται του νοήματός τους πολύ καιρό τώρα με τον τρόπο που ασκείται η δημόσια πολιτική στην Ελλάδα. Για πολλούς τα κοινά ονομάζονται ‘’πολιτική’’ και παραπέρα ‘’πολιτικοί’’ δημιουργώντας μια αντίληψη σύνδεσης των κοινών με τα κυριότερα στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής ενασχόλησης ήτοι διαφθορά, καιροσκοπισμός, συμφέροντα, βόλεμα, τακτοποίηση ημετέρων, αδιαφορία και φτιασιδώματα για τα μάτια του κόσμου.

Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com

Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com

Η σύνδεση αυτή κάθε άλλο παρά ορθή είναι. Ο κόσμος προτρέχει σ’ αυτήν επειδή έχει κυριευθεί από καχυποψία καθώς με όρους πλειοψηφίας δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιος που θέλει να αλλάξει κάτι δεν το κάνει για τον εαυτό του αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Εκεί έχουμε καταντήσει και γι’ αυτό υπάρχει συνειδητή αποχή χρησιμοποιώντας εκφράσεις τύπου «δε θα αλλάξει κάτι», «όλοι είναι ίδιοι», «τζάμπα τρέχουμε», «όλα ίδια θα μείνουν», «που να τα βάλουμε με τα θηρία», «ας ασχοληθούμε με τα δικά μας» κ.ά. Καλλιεργείται και αναπαράγεται, με την καθοριστική συμβολή των ΜΜΕ, μια λογική αποχής από τα σημαντικά που διαμορφώνουν το πλαίσιο της ζωής μας και συμμετοχής στα ασήμαντα όπως έξοδοι, ταξίδια, χόμπι, κέντρα αδυνατίσματος, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, καφετέριες. Αυτή η τεμπέλικη και άνευ ουσίας διαλογή σημείων ψυχαγωγίας μας αποσυντονίζει καθώς ενώ οποιοσδήποτε είναι ικανός να αποφασίσει που θέλει να δειπνήσει το βράδυ, δέχεται ταυτόχρονα άνευ όρων μια περικοπή μισθού λέγοντας με μελαγχολία «κρίση έχουμε, πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι», που πλέον δεν σφίγγει άλλο. Δεν υπάρχει προθυμία να πάρει ο πολίτης τη ζωή στα χέρια του, να διεκδικήσει, να φωνάξει και να ακουστεί. Δεν συμμετέχει εν τέλει. Σε μια χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία λειτουργούν όλοι ατομικά προσπαθώντας να δώσουν στα κοινά και μαζικά προβλήματα ατομικές λύσεις. Η καθεστωτική ιδεολογική κυριαρχία επεκτείνει τα πλοκάμια της και καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος της έκφρασης της κοινωνίας θέτοντας ως μόνη λύση στην κρίση την αποδοχή των μέτρων και της ακολουθούμενης πολιτικής με φως στον ορίζοντα κατά τους θιασώτες αυτής της θεώρησης την ανάπτυξη μια έννοια τόσο ασαφή όσο και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αντίδρασης στην κρίση.

Έτσι μειώνονται οι φωνές από τα κάτω που εκφράζονται και διαλαλούν ότι όλα είναι νεφελώδη και δεν οδηγούν σε κάτι συγκεκριμένο. Ο ενστερνισμός αυτής της θέσης οδηγεί αναπόφευκτα σε άρνηση δράσης, σε σιωπηρή παραίτηση και εν τέλει σε μια παράδοση όπλων με τεράστια πλεονεκτήματα για τον ‘’αντίπαλο’’, καθώς εντελώς απλά η μειοψηφία επιβάλλεται στην πλειοψηφία. Οι περισσότεροι αρνούνται να σκεφτούν ή αδυνατούν τις περισσότερες φορές με τη θέλησή τους έχοντας τοποθετήσει εξαρχής στο μυαλό τους το ανούσιο της πολιτικής ενεργοποίησης και μη θέλοντας να δημιουργήσουν. Το τέλμα της κοινωνίας είναι τεράστιο και βαθαίνει όλο και περισσότερο επιζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με τη μικρότερη δυνατή ενασχόληση, με το μικρότερο αντίκρυσμα. Εκεί καλούμαστε όλοι να λάβουμε θέση στα γεγονότα όχι ως εξωτερικοί παρατηρητές αλλά ως ενεργοί συμμετέχοντες  με συγκεκριμένο πρόταγμα όχι καλώντας γενικώς και αορίστως σε συνασπισμό δυνάμεων και συνθηματολογώντας αλλά έχοντας ουσιαστική συνολική αντιπρόταση στο προσφερόμενο πλαίσιο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας.

του Γιώργου Αργυρόπουλου

*Ο Γιώργος Αργυρόπουλος είναι ασκούμενος δικηγόρος, μεταπτυχιακός φοιτητής Δημοσίου δικαίου και Πολιτικής επιστήμης Νομικής Δ.Π.Θ.
________________________________________________________________
Shortlink: http://wp.me/p1eFQy-2g5

This entry was posted in Crisis, Society and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s