eBooks


 1. Philipp Bagus, «Tragedy of the Euro»Το καλύτερο βιβλίο που έχει γραφτεί για την κρίση του ευρώ, το «Tragedy of the Euro» , του καθηγητή στο Universidad Rey Juan Carlos της Μαδρίτης, Philipp Bagus, τώρα και στα ελληνικά!
 2. Άγγελος Καλοδούκας,Παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθερισμός. Μια μελέτη για τη στροφή των καπιταλιστικών κρατών στο νεοφιλελευθερισμό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι τις αρχές της  δεκαετίας του 2000.
 3. Άγγελος Καλοδούκας, Το Κυπριακόαπό τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και το σχέδιο Ανάν. Όλη η ιστορία του κυπριακού προβλήματος μέχρι το 2003. Ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που συμπληρώνονται 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή το 1974.
 4. Alain Badiou, Η παρακμή της δημοσιογραφίας, Τα επίσημα ψέματα, η αλήθεια και τα μέσα Ενημέρωσης.
 5. Brecht Bertolt – Δυσκολίες για να πει κανείς την αλήθεια
 6. Γιάννης ΜηλιόςΕξουσία, έθνος, εθνικισμός
 7. David Nicholas, Η Εξέλιξη του Μεσαιωνικού κόσμου – Κοινωνία, διακυβέρνηση και σκέψη στην Ευρώπη. Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει επίτομη και συνάμα περιεκτική επισκόπηση της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ως χαρακτηριστικό της χιλιετούς αυτής ιστορικής περιόδου προβάλλεται η εξελικτική συνέχεια, εμφανής ακόμα και στις εποχές κρίσης και αναδιατάξεων.
 8. Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μαουτχάουζεν.
 9. Bryan Sykes, Οι επτά κόρες της Εύας.
 10. Έρικ Χόμπσμπαουμ, Έθνη και εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμερα«Τα περισσότερα κράτη πιστεύουν ότι έχουν αρχαία καταγωγή, ένα ιστορικό υπόβαθρο που βοηθά να δημιουργήσουν μιαν ισχυρή εθνική ταυτότητα και περηφάνεια. Εντούτοις, λίγα από τα κράτη που αναγνωρίζουμε σήμερα χρονολογούνται πριν από τον δέκατο ένατο αιώνα. “Το να αλλοιώνεις την ιστορία κάποιου”, είπε ένας παλαιότερος ειδικός επί του θέματος, “αποτελεί μέρος του να είσαι έθνος”.Αυτό το βιβλίο, που προέρχεται από τη θαυμάσια σειρά διαλέξεων που έδωσε ο Καθηγητής Hobsbawm στο Queen’s University of Belfast το 1985, επιχειρεί να ανιχνεύσει την ιστορία των εθνών και του εθνικισμού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες και προσπαθεί να προσεγγίσει τη μεταβαλλόμενη ιστορική φύση και σημασία του. Μεταξύ άλλων διερωτάται αν ο εθνικισμός διατηρεί τα παλιά του χαρακτηριστικά. Ξεπέρασε άραγε ο εθνικισμός, παρόλες τις ενδείξεις περί του αντιθέτου, το ανώτατο σημείο της καμπύλης του; Η μελέτη του καθηγητή Hobsbawn περιέχει πολλές εκπλήξεις, που θα προκαλέσουν ζωηρές συζητήσεις και αντίλογο.»
 11. Άλκης Αγγέλου, Το Κρυφό Σχολειό: Το χρονικό ενός μύθου. Στη νεότερη ελληνική ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα του κρυφού σχολειού γίνεται αντικείμενο ειδικής μονογραφίας. Για πρώτη φορά ένας ειδικός μελετητής της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Tουρκοκρατία εξετάζει συστηματικά το θέμα του κατά πόσον λειτούργησαν κρυφά ελληνικά σχολεία στην περίοδο αυτή και καταλήγει σε αρνητικό συμπέρασμα. O Aλκης Aγγέλου πιστεύει ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος που διαπέρασε, όπως και τόσοι άλλοι, την κοινή παράδοση και αποδεικνύει ότι η αυστηρή επιστημονική έρευνα συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ορθής ιστορικής συνείδησης.
 12. Friedrich Engels, Η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους. Στην «Καταγωγή της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους» ο Ένγκελς περιγράφει τις διαδοχικές κοινωνικές και οικονομικές μορφές που αποτέλεσαν το θεμέλιο της ανθρωπότητας στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της, καθώς ο άνθρωπος γινόταν σίγα – σίγα κύριος των μέσων συντήρησης του. Το βιβλίο γράφτηκε μετά το θάνατο του Μαρξ, και περιέχει στοιχεία από σημειώσεις του Μαρξ και του ‘Ενγκελς. Βασίζεται στο βιβλίο «Ή Αρχαία Κοινωνία» (Ancient Society) του ανθρωπολόγου Lewis Henry Morgan που δημοσιεύτηκε στα 1877.
 13. Σπύρος Παπαγεωργίου, Καραμανλής και «φάκελος», Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζ. Χόρτον, ο οποίος παρέσχε την γνωστήν ιστορικήν μαρτυρίαν δια την Μικρασιατικήν Καταστροφήν, εις απόρρητον εκθεσίν του, είχε γράψει: «Είναι απίστευτον, ότι ο Έλλην πολιτικός είναι ικανός να προχωρήση ακόμη και εις θυσίαν της χώρας του και πολλών ανθρωπίνων ζωών, αρκεί να διατηρήση το κόμμα του εις την εξουσίαν έστω και δι’ ολίγας ημέρας». Αυτός, πράγματι, είναι έν πολλοίς ο σύγχρονος ελληνικός κομματισμός ο οποίος φθείρει το Έθνος μας.
 14. Βιογραφία Ιωάννη Καποδίστρια (γερμ.) – Graf Johann Kapodistrias (1864)
 15. ΑφιέρωμαΙωάννης Καποδίστριας – Ο μεγαλοφυής ΈλληναςΠορεία δόξας και τραγωδίας.
 16. Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία: Αρχείο Ιστορικών εγγράφων
 17. Wilhelm Traugott Krug, “Griechenlands wiedergeburt” – (1887), (γερμ.)
 18. Χριστίνας Στρατηγοπούλου, «Ο ΒΑΥΑΡΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΛΧΕΛΜ ΜΥΛΛΕΡ» (1794-1827),
 19. Νίκος Σαραντάκος, Αγαπημένοι συγγραφείς.
 20. Η Μάχη του Στάλινγκραντ, Στάλινγκραντ 1943 (video), Στις 31 Ιανουαρίου 1943, μια ημέρα μετά τη δέκατη επέτειο της ανόδου του Χίτλερ στη Γερμανία, στις 10 ώρα το πρωί στα κελάρια του εμπορικού κέντρου του Στάλινγκραντ (Univermas) οι Γερμανοί στρατηγοί υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Η στρατιά του στρατηλάτη Φρήντριχ Πάουλους, ο ίδιος και το επιτελείο του παραδόθηκαν στο σοβιετικό στρατό. Μια από τις ποιο αποφασιστικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας είχε ολοκληρωθεί. Η ήττα των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, αποτέλεσε, την αρχή του τέλους για την ουτοπία του 3ου Ράιχ.
 21. Γεώργιος Ιβάνωφ (1911-1943) μια βιογραφία – Μια σύντομη αναδρομή στην περιπετειώδη ζωή του Ρωσοπολωνού σαμποτέρ, που είχε γίνει εφιάλτης για τους γερμανούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελλάδα.
 22. Περιοδικό CRYPTOΟ Χίτλερ και η λόγχη του πεπρωμένου (pdf) – Οι σχέσεις του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού με τον αποκρυφισμό. Στη παγκόσμια Ιστορία υπάρχουν καταγεγραμμένες διάφορες περίεργες διασυνδέσεις μεταξύ μεγάλων προσωπικοτήτων και συμβόλων ή ιερών αντικειμένων.
 23. Γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας: 45 χρόνια από τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη 1965, καθώς και εκείνα που τα ακολούθησαν και που καθιερώθηκαν ως «Ιουλιανά».
 24. Κωστής Παλαμάς, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου». Θα πρέπει να περάσουν, νομίζω, πολλά χρόνια για να βρεθεί ένας άνθρωπος που να έχει τέτοια εμπειρία της γλώσσας μας. Την ήξερε πέρα ως πέρα, ως την πιο παράμερη γωνιά της, αρχαία, μεσαιωνική, ιδιωματική, σε κάθε της απόχρωση, σε κάθε της τόνο. – ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
 25. Ο Βαυαρικός Φιλελληνισμός μέσα από τον Βίλχελμ Μύλλερ (1794-1827):  – “Επηρεαζόμενος από τους λογίους της εποχής εκείνης και έχοντας κατά νου τις φιλότιμες προσπάθειες του Ελληνισμού, απέχει από τα γενικά συμφέροντα της εποχής  που δείχνει τις Μεγάλες Δυνάμεις να ενδιαφέρονται για την γενικότερη ισορροπία στα Βαλκάνια. Σκοπός του δεν είναι να κάνει πολιτική και να εμπλακεί στα διεθνή προβλήματα αλλά να μεθέξει στο όραμα της απελευθέρωσης, δημιουργώντας το δικό του κανάλι πολιτισμού και ιδεολογίας.”

…η συλλογή συνεχίζεται.

Καλή ανάγνωση!

1 Response to eBooks

 1. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Η Ευρωπαϊκή κρίση, ο πολυ-πολικός κόσμος, η αβέβαιη ηγεμονία
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/04/blog-post_23.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s