Salt and Pepper

Η εικόνα αστυνομικού να ψεκάζει από απόσταση αναπνοής με σπρέι πιπεριού, φοιτητές που απλά διαμαρτύρονταν καθιστοί κατά τις διαδηλώσεις στην Νέα Υόρκη, ήταν από τις πλέον εξοργιστικές και αποκάλυψαν μια ακόμη φορά το βάναυσο και θρασύδειλο πρόσωπο της εξουσίας.

Oι αστυνομικές αρχές μάλιστα έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, επιτιθέμενοι στην υπαίθρια βιβλιοθήκη των ακτιβιστών, με σκοπό να τους πάρουν τα βιβλία και να τα πετάξουν στα σκουπίδια! Οι δύο αυτές στιγμές είναι ακόμη και σημειολογικά φρικώδεις. Η επίθεση σε άοπλους ανθρώπους που διεκδικούν και η καταστροφή βιβλίων, δηλαδή φορέων γνώσης, κουλτούρας και πολιτισμού, δεν είναι απλά μια ηλίθια απόφαση της αστυνομίας. Σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που σέβονται τον εαυτό τους, τα βιβλία και ο πολιτισμός πρέπει να αφανίζονται. Στην Χούντα, η αστυνομία έκανε ντου σε σπίτια για να ελέγχει αν κάποιος διέθετε “αριστερά” βιβλία.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δύο και πλέον μήνες στην Wall Street, συνέλεξαν και μοιράστηκαν αυτά τα βιβλία. Άλλη μια συμπεριφορά που μισούν οι εξουσίες. Το να μοιράζονται οι άνθρωποι – πράγματα, ιδέες, απόψεις, γνώση. Οι εξουσίες γενικά μισούν την κοινωνικότητα, γι’ αυτό καλλιεργούν αντικοινωνικές συμπεριφορές και μίσος. Δεν θέλουν τους ανθρώπους ενωμένους και με γνώσεις, αλλά διασπασμένους και απαίδευτους.

Οι τακτικές αυτές όπως ο ψεκασμός με το σπρέι πιπεριού και η αρπαγή των βιβλίων παραπέμπουν στον Μεσαίωνα ή σε φασιστικά καθεστώτα. Η καπιταλιστική δημοκρατία των επαγγελματιών πολιτικών και των golden boys, φυτεύει μέσα στον καθένα μας έναν αστυνομικό. Απαξιώνει την παιδεία, την γνώση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τρόπο ύπουλο. Παντού, σε όλο τον κόσμο η συνταγή λιτότητας εφαρμόζεται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Σε λίγο καιρό είναι πολύ πιθανόν μόνο οι πλούσιοι να έχουν ως προνόμιο την μόρφωση και οι υπόλοιποι να μην έχουν ούτε να φάνε. Οπότε για ποια γνώση να ενδιαφερθούν αν δεν έχουν ψωμί στο τραπέζι; Στην Βρετανία θέλουν να τριπλασιάσουν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα η δημόσια εκπαίδευση ευτελίζεται, αφήνοντας τους μαθητές χωρίς βιβλία και καταργώντας σχολεία.

Η εικόνα της αστυνομοκρατίας σε κάθε χώρα του πλανήτη πρέπει να μας προβληματίζει, γιατί πλέον έχει γίνει μια εικόνα καθημερινή, την έχουμε συνηθίσει. Σου λένε “πούλα το μέλλον σου”, “κάτσε ήσυχος”, αλλιώς θα σε «κανονίσουμε», θα σε ψεκάσουμε, θα σου πετάξουμε τα βιβλία.

Το σύστημα όπως είναι δομημένο πλέον θα γεννάει ανισότητες,  άρα και ανθρώπους που θα διεκδικούν όλο και περισσότερο. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ελίτ να οχυρώνεται πολύ περισσότερο πίσω από σιδερένιους φράκτες και φρουρούμενοι από ορδές αστυνομικών και ιδιωτικούς στρατούς.

Το πιο επικίνδυνο για τις “δημοκρατίες” του δυτικού κόσμου, είναι όχι μόνο να αντιδρούν οι πολίτες τους, αλλά κυρίως να σκέφτονται. Γι’ αυτό πρέπει να αποθαρρυνθούν σταδιακά και από αυτό. Να φοβούνται να κυκλοφορήσουν μ’ ένα βιβλίο στο χέρι, να ψιθυρίζουν όταν συζητούν για θέματα έξω από τα πολιτικώς ορθά και τα εγκεκριμένα.

Το αλατοπίπερο της αστυνομοκρατίας δεν είναι τα σπρέι πιπεριού και τα γκλομπς, αλλά η “κανονικότητα”, η απάθεια, η υπακοή στο δόγμα αξιών. Το να θεωρείσαι “φυσιολογικός”.

cSc

This entry was posted in Crime, Society, War, World and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s